Hlavní obsah

Na šperky či obraz úvěrové firmy nepůjčí ani korunu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O úvěrových nebankovních společnostech se říká, že půjčí komukoliv na cokoliv, pokud má člověk nějaký majetek, protože když dlužník nezaplatí, přijde si pro něho exekutor. Není to však pravda. Když budete chtít manželce udělat radost na úvěr, třeba jako si je lidé hlavně v minulých letech brali na dovolené, tak na šperky vám úvěrové firmy nepůjčí ani korunu.

Článek

„Nepůjčujeme hlavně na zboží denní spotřeby, luxusní, choulostivé, jinak citlivé nebo rizikové výrobky. Jedná se o výtvarná díla či šperky, jako třeba zlatý náramek,“ potvrdila Právu Eva Řimnáčová z Home Credit.

Úvěrové firmy obecně nenabízejí na splátky zboží, které stojí méně než tři tisíce korun. Je to totiž podle nich psychologická hranice, kterou by lidé měli být schopni vydat najednou. Proto si na úvěr není možné nakoupit jídlo, drogerii nebo oblečení či boty.

Odlišnou kategorií jsou šperky, luxusní hodinky nebo drahé značkové brýle. Vše to jsou věci nad běžný životní standard, lidé se bez nich mohou obejít, anebo je nahradit levnější variantou.

„Vycházíme z obecného předpokladu, že na přepychové zboží zákazník buď má, nebo si ho nekoupí. Pokud si ho koupí na splátky, dělá často unáhlené a nezodpovědné rozhodnutí a i jeho motivace splácet je nižší,“ míní specialista na řízení finančních rizik Lukáš Civín.

Zvláštní kategorií jsou rovněž umělecká díla. Zatímco u lednice nebo zahradní sekačky není zpravidla složité jednoduše a jednoznačně určit, jestli je cena adekvátní, v případě uměleckých děl je to komplikované. „Museli bychom spolupracovat s různými odhadci, což by celý proces nejen zdržovalo, ale zároveň zdražovalo,“ dodal Civín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám