Hlavní obsah

Evropské akcie padají pod tlakem dluhové krize

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na finanční trhy se vrací nervozita. Akciové indexy jsou opět pod tlakem poté, co se na ně přelilo napětí z dluhopisového trhu v Evropě, kde se investoři začali ve velkém zbavovat italských státních dluhopisů.

Foto: John Gress, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropské akciové indexy začaly v druhém obchodním týdnu tohoto měsíce opět výrazně ztrácet. Například německý burzovní index DAX již od pondělí ztratil 3,2 % a francouzský CAC40 nebo španělský IBEX si připisují ztráty převyšující 4 %. Hlavním důvodem je pokračující růst napětí na dluhopisovém trhu, kde se investoři nově zaměřili na dluhopisy Itálie, která je třetí největší ekonomikou eurozóny a zemí s největším dluhem v celé Evropě.

Výnosy z desetiletých italských dluhopisů totiž v úterý vystoupaly až k 6 %, kde se naposledy pohybovaly v roce 1997. Ještě začátkem tohoto měsíce přitom dosahovaly 4,8 %. Italský dluh sahá do výše 120 % HDP a země jen na úrocích platí 76 miliard eur, což je více než celý letošní deficit.

Rapidní zhoršení situace na dluhopisovém trhu přimělo italskou vládu k urychlení legislativního procesu schvalování nového úsporného rozpočtu, který včera prošel senátem a o jehož finálním schválení bude v pátek odpoledne hlasovat dolní komora italského parlamentu. Rozpočet si dává za cíl dosáhnout v roce 2014 vyrovnané bilance a pravděpodobnost jeho schválení je díky široké podpoře napříč politickým spektrem velmi vysoká.

Přestože italské výnosy, díky snaze italských politiků, klesly ve středu až na 5,4 %, během pátečního obchodování opět pokračují v růstu a krátce před polednem se pohybovaly na 5,63 %.

Fed začne možná znovu nakupovat dluhopisy

K evropské dluhové krizi, která je již delší dobu hlavním tématem na finančních trzích, se v tomto týdnu přidalo jedno zcela nové téma. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke totiž ve svém středečním vystoupení na půdě Sněmovny reprezentantů poprvé oficiálně naznačil, že by centrální banka mohla přistoupit k dalšímu rozvolnění měnové politiky.

V úvahu by to připadalo, když by ekonomický růst nebyl dostatečně silný na to, aby přispíval ke snižování míry nezaměstnanosti. Bernanke tak učinil pouhé dva týdny poté, co Fed přestal s druhým kolem kvantitativního uvolňování, kdy během osmi měsíců nakoupil státní dluhopisy za 600 miliard dolarů.

Kurz dolaru slábl

Velmi uvolněná měnová politika Fedu byla v minulých měsících hlavní příčinou výprodejů dolaru, který od poloviny minulého roku ztratil k euru 18 % a ke švýcarskému franku dokonce 30 % ze své hodnoty.

Dolar se dostal pod silný prodejní tlak také ve středu, kdy během jednoho dne na páru s eurem kompletně vymazal veškeré zisky, které nabral začátkem týdne díky prohlubující se krizi v eurozóně. Ke švýcarskému franku se pak dokonce propadl na nejnižší úroveň v historii.

Koruna od pondělí ztrácí jak vůči dolaru, tak vůči evropské měně, když, společně s dalšími regionálními měnami, doplatila na svůj statut rizikovější měny. K dolaru se česká měna prodávala v pátek dopoledne na ceně 17,28 Kč, k euru od pondělí oslabila o 1,7 % až na 24,47 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám