Hlavní obsah

Podnikatelé stále častěji zkoušejí pojistné podvody, aby se vyhnuli krachu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé, kteří se dostávají do situace, že nemají čím platit své závazky, se stále častěji uchylují k pojistným podvodům ve snaze získat peníze z odpovědnostní pojistky nebo pojištění majetku. Právu to potvrdily pojišťovny. Podle nich se sice stále páchá nejvíce pojistných podvodů s auty, ale citelně narůstají fingované krádeže ze skladů, nahrané nehody ve firmách, nebo žhářství.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z podnikatelů fingoval krádež kamiónu

Článek

„V letošních statistikách vyšetřování pojistných podvodů je jasně patrný nárůst odhalených případů mezi malými a středními podnikateli. Jedná se zejména o případy související s majetkovým a odpovědnostním pojištěním,“ uvedl vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí České pojišťovny (ČP) Ludvík Bohman.

Za první tři měsíce letošního roku ČP odhalila pojistné podvody za 120 miliónů korun. V meziročním srovnání se jedná o 23procentní nárůst.

Ukradl sám sobě kamión

Podnikatel třeba oznámil krádež tahače návěsů z parkoviště u jedné benzínky. Ten byl ovšem na leasing a podnikatel už neměl na splátky. Leasingová společnost mu smlouvu vypověděla a vyzvala jej k vrácení. Jenže podnikatel měl už navíc oplétačky s policií – smyčka se kolem něho pomalu utahovala. A tak vyměnil poznávací značku, kamión si vlastně „ukradl“ sám a jezdil s ním dál. Policie nakonec kamión zabavila a obvinila ho z trestného činu podvodu.

Peníze z pojištění odpovědnosti

„Míří k nám trend ze západní Evropy, a to podvody v pojištění odpovědnosti,“ potvrdil Jiří Cívka z Generali.

Ta odhalila za první čtvrtletí letošního roku podvody za více než 15 miliónů korun. Jedná se o dvojnásobný nárůst v porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy se podvodníci pokusili vymámit z pojišťovny na 6,5 miliónu korun.

Allianz za letošní první čtvrtletí zachránila bezmála 38 miliónů korun, což je téměř 40 % z částky za celý loňský rok. V majetkovém a odpovědnostním pojištění se fingované škody vyšplhaly na téměř 24 miliónů korun.

Nechal díru ve zdi

Například severomoravský podnikatel nahlásil vloupání do skladu, z něhož mělo být odcizeno 1900 metrů čtverečních plovoucí podlahy za 1,5 miliónu korun. Ve zdivu byl nad zemí probourán otvor, kterým pak byly desky plovoucí podlahy vyneseny. Majitel však o tomto vstupu prokazatelně věděl déle než dva týdny před krádeží, a přesto jej nenechal zazdít.

Příchod a odchod pachatelů se díky tomu odehrál bez násilného překonání překážek, takže podnikatel nedostal nic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám