Hlavní obsah

Developeři lákají na 10% DPH, zájem o nové byty to ale nezvedne

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke zvýšení spodní sazby DPH má podle záměru koalice dojít ve dvou vlnách – v první, od ledna příštího roku, sazba vzroste z deseti na čtrnáct procent a ve druhé – od ledna 2013 – by mělo dojít ke sjednocení obou sazeb DPH na 17,5 procenta. Na současnou nižší desetiprocentní sazbu DPH začala ve svých kampaních řada developerů sázet, předpokládá se ale, že to zájem o nové byty stejně nenastartuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Kupní síla lidí už není taková, jako byla při předchozím zvýšení DPH. Mnoho zájemců si již v minulosti byty pořídilo, takže lze předpokládat, že skončilo i období nárazů. Kromě toho tu je, zvláště v Praze, velká spousta neprodaných projektů. Zájem bude zvláště o již hotové byty,“ řekl Právu prezident Asociace realitních kanceláří ČR (ARK ČR) Jaroslav Novotný.

Makléři odhadují, že jen v hlavním městě jsou okamžitě na prodej zhruba tři tisíce již dokončených bytů a další tisíce se stavějí. Shoda je ale v tom, že zájem o nové byty postupně stoupne.

Ceny se udrží

„Ceny nových bytů a domů jsou nyní na svém dně a dále již klesat nebudou. Nyní je nejvhodnější doba ke koupi,“ tvrdí o nové, ale jen obtížně prodejné výstavbě, šéf jedné z největších developerských firem u nás Dušan Kunovský.

Doufá, že letošní prodeje nových bytů stoupnou asi o pětinu.

Podle Kunovského podporují poptávku po nových bytech také levné hypotéky a deregulace nájemného.

Další odborníci ale soudí, že ceny nových bytů budou ještě výrazně klesat. [celá zpráva]

Ožije i zájem o starší byty

Při koupi starších bytů se DPH platí jen z provize realitní kanceláři (nyní sazba 20 procent). Ta by navíc měla klesnout na 17,5 %, takže zájemci o tyto byty se zvýšení DPH obávat vůbec nemusejí. I zde jsou nyní pro kupce velmi příznivé ceny.

Podle Novotného ale zvýšená poptávky může vést ke zvýšení cen některých panelových bytů.

„Musí ale být v dobré lokalitě, například u metra, a v dobrém technickém stavu. Po propadu poptávky jsou panelové byty levné a přitom mají mnohdy vyšší užitnou hodnotu než řada nových bytů,“ soudí Novotný.

Zvýšení DPH postihne naopak i opravy a rekonstrukce bytů, rodinných a bytových domů, včetně například zateplování paneláků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám