Hlavní obsah

Proti znásilnění se nelze pojistit, pojišťovny se bojí podvodů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nahlášených znásilnění loni vzrostl ve srovnání s rokem 2009 o více než sto případů. Zároveň pětinásobně přibylo zjištěných případů incestu. Právo zjistilo, že zatímco proti riziku loupeže se lze standardně pojistit, například v rámci pojištění domácnosti, riziko znásilnění si finančně pojistit nelze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pojišťovny se obávají, že by bylo zneužíváno k pojistným podvodům.

Zatímco v roce 2009 bylo policii nahlášeno 480 případů znásilnění, v roce 2010 to již bylo 586. Objasnit se podařilo 465 případů. Recidivisté se na tom podíleli v bezmála 240 útocích, mladiství do čtrnácti let v deseti.

K tomu je potřeba ještě připočíst novou položku „sexuální nátlak“, která je ve výkazech až od loňského roku. Policie se zabývala v této věci dvěma desítkami udání, přičemž 16 jich objasnila.

Od ledna do února letošního roku už policie obdržela přes sto dalších případů znásilnění, přičemž recidivisté na nich mají zhruba třetinový podíl.

Místo kolotoče dobrovolné orgie

„Pojistit se proti riziku znásilnění nelze. Oběť může případně uplatňovat škodu z úrazové pojistky, například za ušlý příjem z důvodu hospitalizace, a to v případě, že dojde k fyzickému ublížení. Psychickou újmu ale pojišťovny vyčíslit nedokážou,“ řekl Právu pojišťovací specialista Kooperativy Marian Skrip.

„Toto riziko lze obtížně matematicky vyjádřit. Na jednu stranu spoustu případů napadané ženy policii nenahlásí, takže ve statistikách nefigurují, na stranu druhou by to byla výtečná záminka pro páchání pojistných podvodů,“ míní Václav Bálek z Allianz.

Ze své praxe vzpomíná na případ, kdy jistá žena požadovala z pojistky provozovatele pouťových atrakcí odškodnění za to, že si na jeho kolotoči zranila zevní genitálie. „Následným šetřením se však ukázalo, že si vše vymyslela a důvodem jejích zranění bylo to, že se účastnila divokého večírku, který vyústil v dobrovolné hromadné radovánky s pěticí mužů,“ dodal Bálek.

Incestů pětinásobně více

Překvapující je pětinásobný nárůst počtu zjištěných případů incestu. Zatímco v roce 2008 se jednalo o tři skutky a v roce 2009 pouze o dva, loni to už bylo deset případů. Objasněno bylo sedm z nich, ve čtyřech byli pachateli recidivisté.

A dvojnásobně vzrostl rovněž počet zjištěných kauz týkajících se obchodování s lidmi. Zatímco v roce 2009 se jednalo o deset hlášení, loni jich bylo 24.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám