Hlavní obsah

Optimismus na trzích sráží neštěstí v Japonsku a vývoj v arabských zemích

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadalo to velmi nadějně, ale výrazně optimistický výhled na lepší časy zastřelo neštěstí v Japonsku a situace v arabských zemích. Tak lze stručně shrnout analytickou zprávu k nejbližšímu vývoji světové ekonomiky a financí.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Jakmile si světová ekonomika začala užívat výraznějšího oživení růstu, katastrofa v Japonsku a poslední vývoj v arabském světě začaly představovat rizika pro stabilní ekonomický vývoj v eurozóně,“ uvedl analytik Raiffeisen Bank International AG (RBI) Valentin Hofstätter. Pro letošní rok očekává růst HDP eurozóny o 1,8 procenta.

Analytici i nadále očekávají, že oživení bude v jednotlivých zemích různě rychlé.

„Exportní ekonomiky jako Německo, Holandsko, Finsko nebo Rakousko těží z celosvětového oživení, země jako Španělsko nebo Irsko naopak trpí realitními bublinami a vysokými deficity,” vysvětluje  Hofstätter.

Hrozí odložení investic

„Neštěstí v Japonsku zřejmě bude mít menší dopad na růst, ale může mít spíše negativní psychologický efekt, který může vest k odložení investic i spotřeby,“ míní Hofstätter.

Největší riziko však nyní představují ceny ropy rostoucí kvůli nepokojům v arabském světě. Na vývoj může mít dopad i vývoj státních financí v některých zemích eurozóny, jako je naposledy vidět v Portugalsku.

Inflace zůstane vysoká

Panují i obavy z inflace. Například v Rakousku dosáhla inflace v únoru tří procent, podobné úrovně jsou v USA i eurozóně, kde dosáhla 2,4 procenta.

Ve druhé polovině roku by podle něj měla inflace začít klesat a v roce 2012 se zastavit kolem dvou procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám