Hlavní obsah

V Česku opět roste počet hypoték

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nově poskytnutých hypoték v Česku se začíná mírně zvyšovat. Vyplývá to ze závěrů bank za rok 2010, které má Právo k dispozici. Celkově za loňský rok půjčily v hypotékách o zhruba deset procent více peněz než v roce 2009.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Za rok 2010 bylo podle našich předběžných odhadů poskytnuto v hypotékách celkově 82 miliard korun, což ve srovnání s rokem 2009 představuje zhruba desetiprocentní nárůst,“ řekla Právu Irena Zatloukalová za skupinu Hypoteční banka, ČSOB a Poštovní spořitelna. To potvrdila i Česká spořitelna.

Podrobné definitivní údaje k hypotékám za loňský rok hodlají největší hráči za sebe zveřejnit v nejbližších dnech, oznámení celkového Hypodindexu se očekává příští týden ve středu. Už teď ale i developerské firmy potvrzují, že pociťují mírné oživení realitního trhu.

Menší hráči si ukousli o něco více

Ukazuje se, že největší banky z hlediska objemu poskytnutých hypoték si loni udržely pozice a výrazněji rostly, z hlediska procentuálních srovnání, menší hráči.

Pořadí v tom, kdo z bank poskytl nejvíce peněz na hypotéky, se však víceméně nemění - první je skupina Hypoteční banka spolu s ČSOB a Poštovní spořitelnou, následována Komerční bankou, Českou spořitelnou a Raiffeisenbank.

„Podle našeho odhadu si zachováváme téměř třetinový podíl na trhu hypotéčních úvěrů – konkrétně 32 %,“ dodala Zatloukalová.

Komerční banka předpokládá, že si udržela čtvrtinový podíl trhu hypoték, Česká spořitelna očekává, že za loňský rok získala 15 procent.

V oblibě je tříletá fixace

U Raiffeisenbank, jejíž tržní podíl je odhadován na 13 procent, objem nově poskytnutých úvěrů v roce 2010 meziročně vzrostl o 40 procent, klienti zde nejčastěji volí tříletou fixaci. Banka poskytla přes osm tisíc hypoték v celkovém objemu 13,95 miliardy korun.

Boj o lidi, kteří už bydlí a hledají levnější hypotéku

Zhruba čtvrtinu z toho přitom tvořili lidé, kteří refinancovali svojí starou hypotéku, tedy de facto přešli z jiné banky po ukončení fixačního období.

Jak už totiž Právo dříve informovalo, banky se dlouhou dobu snažily dávat nejlepší úroky novým klientů, a těm „starým“, jímž končila fixace, často k jejich překvapení úvěr naopak zdražily.

Přetahovaná o tyto „staré“ klienty, kterých je na trhu stabilně kolem 60 tisíc (s tím, jak fixace průběžně dobíhají), se následně stala předmětem nabídek marketingově cílených přímo na tuto skupinu.

Současně Raiffeisenbank za loňský rok hlásí i nárůst průměrné výše hypotéky o deset procent na 1,74 miliónu korun.

Pohyblivá úroková sazba spíše u větších částek

„V porovnání s rokem 2009 došlo u nás k více než 48% nárůstu počtu nově uzavřených smluv o hypotečním financování,“ oznámila UniCredit Bank, která tak dosáhla hranice tří tisíc nových hypoték.

Průměrná výše hypotéky s pohyblivou úrokovou sazbou přesáhla u této banky v roce 2010 2,14 miliónů korun, u úvěrů s pevným fixovaným úrokem to bylo o 70 tisíc korun méně.

Zlatý rok 2007 je ještě hodně daleko

Nejvíce peněz na hypotékách půjčily banky v Česku v roce 2007 - jednalo se o více než 140 miliard korun; v roce 2008 následoval pokles na 120 miliard korun a v roce 2009 dokonce na 73,9 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám