Hlavní obsah

Brusel staví atomový bunkr na trabanta, ale zaplatí to lidé, míní pojišťovny

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny působící v Česku mají v záloze dostatek, respektive až výrazný přebytek kapitálu pro případ finančního kolapsu. Je to v důsledku regulačních požadavků EU. Vlastní zdroje pojišťoven činí v průměru 225 procent požadovaného kapitálu. Vyplynulo to ze zátěžových testů podobných těm v bankovním sektoru. Ve výsledku to ale podle pojišťoven zaplatí lidé na dražších pojistkách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Pojišťovny by tak měly být schopné z vlastního kapitálu krýt ztráty z rizik, jež by měly v průměru nastat jednou za 200 let. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven.

„Každá regulace má ale svoji cenu,“ zdůraznil výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora, jenž regulační požadavky EU přirovnává ke stavění atomového bunkru na trabanta.

Nejvíce kapitálu musí mít pojišťovny pro krytí životního a neživotního upisovacího rizika a tržního rizika.

„Jsme výrazně překapitalizovaní. Regulace má smysl, protože klienti musí být v bezpečí, ale na druhou stranu chceme, aby parametry byly nastaveny rozumně. Nerozumné nastavení totiž znamená nerozumnou kapitalizaci, a pro klienta ve výsledku nerozumnou cenu pojištění,“ řekl Právu šéf celosvětové pojišťovny Allianz v Česku Jaroslav Strnad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám