Hlavní obsah

Peníze, o které podvodníci s auty okradou pojišťovny, zaplatí ostatní motoristé

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky miliónů korun, o které pojišťovny připraví organizovaní podvodníci z řad civilistů i policistů ze skupin podobných té, jakou v úterý zadržela inspekce ministerstva vnitra, v konečném důsledku pojišťovnám zaplatí ostatní motoristé ve vyšších cenách povinného ručení. Právu to potvrdily pojišťovny.

Foto: Foto archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

V úterý bylo obviněno 14 policistů z ředitelství policie ve Středočeském kraji  z podílu na fingování dopravních nehod a vloupání do aut. [celá zpráva]

Pojistní podvodníci podle tvrzení většiny pojišťoven prodražují pojistky ostatním, protože se kvůli nim zvedá souhrnná výše pojistného plnění, kterou pojišťovny vyplácejí. Ty na to pak musí reagovat zdražením.

„Právě díky takovému rozsáhlému odhalování těchto vysoce organizovaných podvodníků se celkově snižuje tlak na sazby povinného ručení a havarijního pojištění. Základem pro jejich výpočet je totiž tzv. škodný průběh a ten zvyšují mimo jiné i pokusy o pojistné podvody,“ potvrdil Václav Bálek z Allianz.

„Odhaduje se, že až 15 procent z pojistného plnění je každoročně vyplaceno podvodníkům,“ poznamenala pro Právo Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven. „U motoristů až ve 35 procentech nahlášených případů jde o podvod,“ dodal Bálek.

Podvodníky hledá speciální program

Na odhalení kolosálních organizovaných pojistných podvodů s auty se velkou měrou podíleli detektivové pojišťoven a jejich speciální vyhledávací počítačový program.

"Dokáže najít souvislosti i mezi zdánlivě zcela nesouvisejícími případy, porovnává časy událostí, jména, druhy pojistek, jak ke škodným událostem došlo a další souvislosti," dodal Bálek.

Program dokonce umí vizualizovat průběh nehody, jak ho líčí její aktéři, a posoudit, zda je vůbec možné, aby k ní tak došlo. Pokud to nesedí, je zřejmé, že se jedná o podvod.

Někdy pak už stačí i opakované dotazování, jak ke škodě došlo a podvodníci se do svých verzí zapletou. Nicméně v posledním případě v organizovaném gangu bylo i přes deset policistů, kteří právě těmto metodám umí odolávat.

Pomocí neustálého porovnání však program postupně nachází vodítka potřebná pro odhalení podvodníků. Na akci s krycím názvem Užovka kromě Allianz spolupracovala rovněž Česká pojišťovna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám