Hlavní obsah

Účet za povodně: pojišťovny už teď hlásí škody za stovky miliónů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účet za povodně podle předběžných dohadů pojišťoven dosáhne stovek miliónů korun, a to jen u těch lidí a firem, které jsou dostatečně pojištěny a bude jim vypláceno plnění. Nejsou v tom tedy ti, jejichž domy jsou kvůli častým povodním již prakticky nepojistitelné, nebo lidé, kteří pojistky zrušili, protože jsou pro ně moc drahé. Ti jsou tak odkázáni de facto jen sami na sebe a pomoc příbuzných.

Článek

Česká pojišťovna odhaduje, že z víkendových záplav nahlásí její klienti šest až deset tisíc škodných událostí v řádu stovek miliónů korun. Hlášení dalších pojišťoven se očekává.

Nejhorší je situace na Liberecku, Ústecku a Děčínsku, kde podle prvních odhadů mobilních techniků ČP bude registrováno kolem dvou až tří tisíc pojistných událostí. „Zatím jde opravdu o velmi hrubý odhad a jejich počet může být nakonec i dvojnásobný, protože mnoho objektů je stále pod vodou a některé oblasti jsou obtížně přístupné,“ uvedla ČP.

Podle prvních výjezdů pracovníků pojišťovny se očekává zhruba 1000 – 1500 škod téměř výhradně v okrese Chrudim, kde došlo k částečnému zatopení zhruba patnácti vesnic z místních potoků nebo z řeky Chrudimky. Částečně jsou očekávány registrace i z okresu Náchod.

Zatím jako nejméně zasažený se jeví západočeský region. Následkem zvýšení hladiny na řece Úhlavě v Klatovech a Přešticích zde pojišťovna počítá se zhruba 250 škodami.

Druha největší pojišťovna, Kooperativa, na infolince o víkendu zaznamenala 300 hlášení škod, ale první vlna hlášení se očekává až v tomto týdnu, protože postižení lidé o víkendu bojovali především o holý život a o majetek se začnou starat až v následujících dnech.

Jak uplatnit škody u pojišťoven
Ohlaste své pojišťovně vzniklou škodu telefonicky nebo on-line prostřednictvím internetového formuláře. Můžete využít i tištěných formulářů pro nahlášení škod na majetku, které jsou k dispozici na obchodních místech pojišťoven a po dohodě na příslušných obecných úřadech.
Pořiďte si seznam poškozených věcí s uvedením ceny, stáří a rozsahu poškození. Dokumentujte, fotografujte vzniklé škody, zvlášť pokud odstraňujete následky před prohlídkou mobilním technikem pojišťovny. Pozor na fotky z mobilů - nejsou kvalitní a nemusí být uznány.
S likvidací škod, především věcí, které podléhají zkáze, začněte ihned po jejich zdokumentování, nečekejte samozřejmě na likvidátora pojišťovny. Poškozené věci si schovejte, je-li to možné. Pokud to nelze je nutné pořídit fotodokumentaci.
Poškozené zaplavené věci vysušte, elektrické spotřebiče nezapínejte a zabezpečte posouzení odbornou opravnou.
Evidujte si rovněž náklady a práci, které jste vynaložili na likvidaci škody. Tyto prokazatelně vynaložené náklady a práce mohou být součástí náhrady vaší škody.
Pojistná smlouva: Pokud máte možnost předložit tuto při prohlídce, připravte si ji.
Zálohy na pojistná plnění: Při prohlídce mobilním technikem je možnost požádat o vyplacení přiměřené zálohy na pojistné plnění.
Náhradní ubytování: V případě neobyvatelnosti místa trvalého bydliště je možno nad rámec pojistného plnění uhradit náklady na náhradní ubytování.
Zatopení sklepních prostor rodinného domu nebo rekreačního objektu: pokud je nemovitost celá podsklepená, změřte celou vnější zastavěnou plochu nemovitosti a výšku hladiny zaplavení; pokud je budova podsklepena jen z části, změřit podlahovou plochu všech zaplavených místností a výšku hladiny zaplavení.
U podnikatelů je navíc potřeba pojišťovně předat: účetní evidenci zasažených věcí - inventární soupisy s vyznačením zasažených věcí, cenami, stářím a odhadem poškození, účetní stavy majetku (zásob, movitého a nemovitého majetku), z doby bezprostředně před vznikem škody.
Zdroj: ČP, Kooperativa

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám