Hlavní obsah

Německé regulace vylekaly trhy, ty opět čelí rostoucí nedůvěře

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivé rozhodnutí německého regulátora omezit možnost spekulace u některých finančních aktiv se na trzích nesetkalo s pochopením. Akcie znovu výrazně ztrácely, pod tlakem bylo i euro, koruna a některé komodity.

Foto: Aly Song, Reuters

Článek

Také v minulých dnech se finanční trhy musely vypořádat s rostoucí nedůvěrou. Tu mělo na svědomí překvapivé oznámení německého regulátora, který rozhodl o omezení spekulací na pokles ceny deseti akcií německých finančních institucí, dluhopisů členských států eurozóny a některých kreditních derivátů.

Toto jednostranné a zcela nečekané rozhodnutí překvapilo nejen trhy, ale také další členské země eurozóny, které – zejména Francie – na něj reagovaly podrážděně. Zároveň ale vyvolalo řadu obav a pochybností mezi obchodníky. Jednalo se totiž o další důkaz neschopnosti koordinace, která je v současnosti pro těžce zkoušenou eurozónu klíčová. Pochybnosti navíc panovaly také nad důvody, které Německo k tomuto kroku vedly.

Překvapivé rozhodnutí Německa nesly těžce především finanční trhy a evropská měna. Akciové indexy v Evropě a v USA se dostaly znovu pod prodejní tlak a mají za sebou několik dalších velmi složitých dnů. Panevropský burzovní index Eurostoxx50 tak jen v tomto týdnu dokázal ztratit 2,7 % ze své hodnoty, čímž své ztráty od začátku roku navýšil na 13,5 %. Ušetřeny nebyly ale ani akciové indexy v USA, když například širší burzovní index S ztratil během čtvrtka skokových 3,9 %.

Euro výrazně ztrácelo

Do složité situace se v týdnu dostala také evropská měna, která v reakci na rozhodnutí německého regulátora začala výrazně ztrácet. Vystrašení obchodníci totiž začali hromadně převádět finanční prostředky do jiných měn, což potvrdila i banka BNP Paribas, podle které ve středu ráno přitekla na účty švýcarských bank nová depozita v celkovém objemu 9,5 mld. EUR. [celá zpráva]

Evropská měna se však z výprodejů dokázala v druhé polovině týdne částečně vzpamatovat a v pátek dokonce proti pondělku mírně posilovala. Na vině však nebyla ani tak rostoucí důvěra v Evropskou měnu, jako spíše skutečnost, že jen od začátku roku euro ztratilo k dolaru necelých 14 % ze své hodnoty, čehož obchodníci využili k uzavírání svých prodejních pozic poté, co se euro propadlo až na své čtyřleté minimum.

Koruna zůstává slabá

Pokračující nárůst averze obchodníků vůči rizikovějším finančním aktivům byl patrný i na ostatních trzích. Problémy měla opět koruna, která na páru s dolarem v první půli týdne klesla dokonce až nad hranici 21,20 Kč. Přestože se v pátek dokázala vrátit zpět pod úroveň 20,70 Kč, jen za posledních šest týdnů již oslabila o 12 %.

České měně se nedařilo ani na páru s eurem, ke kterému se v průběhu pátečního odpoledne prodávala na ceně 25,63 Kč. Koruna doplácí na přetrvávající obavy na trzích, které nutí investory zaměřovat se více na bezpečná aktiva jako je zlato, nebo státní dluhopisy takových zemí, jako jsou Spojené státy a Německo.

Ropa ztrácí na ceně

Pod tlakem v týdnu byly ale také ceny komodit. Například cena ropy klesá již třetím týdnem v řadě a jen v tomto týdnu se snížila o 7 % až ke hranici 71,50 USD za barel. Ropa během posledních tří týdnů ztratila ze své ceny téměř 17 dolarů, dopad na ceny benzínu v ČR však do budoucna zřejmě bude částečně tlumen slabší korunou.

Také v nadcházejícím týdnu bude zřejmě tématem číslo jedna na trzích situace v eurozóně. Tu se evropským politikům zatím nepodařilo stabilizovat, což může mít i do dalších dnů na trhy velmi rušivý dopad. Za pozornost ale budou stát i nově příchozí data, a to především z USA, odkud se dočkáme výsledků spotřebitelské důvěry, prodeje nových a starších domů, nebo tempa růstu nových objednávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám