Hlavní obsah

Špatná zpráva pro investory do IT firem: Krize sráží tržby podnikovým systémům

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední tuzemské IT firmě specializované na podnikové informační systémy Asseco Czech Republic za loňský rok klesly tržby z prodeje zboží a služeb o 49,8 miliónů korun na 1,005 miliardy korun. Oznámilo to v pondělí vedení firmy. Asseco Czech Republic je součástí Asseco Central Europe, jejíž akcie jsou obchodované na varšavské burze.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Propad Asseco Czech Republic částečně vyrovnává zvýšením přidané hodnoty o 14,3 miliónů korun. Společnost loni navíc pohltila firmy BERIT a BERIT services.

Jednalo se zejména o implementační a vývojové práce nebo poskytování licencí. Kromě toho získala 70 % akcií maďarské IT společnosti Statlogics. Asseco Czech Republic dodává informační systémy například bankám, nově finanční skupině Wüstenrot a Stavební spořitelně České spořitelny.

Tržby z prodeje podnikového softwaru v Česku celkově loni klesly o dvě procenta na 638 miliónů eur, tedy v přepočtu na zhruba 16,7 miliardy korun. Letos by ještě měly o něco klesnout, a to na zhruba 636 miliónů eur. Uvedla to již dříve ČTK s odvoláním na analytickou firmu Gartner.

Firmy loni nejvíce nakupovaly operační systémy. Tržby z jejich prodeje představovaly zhruba 16 procent trhu, databázové systémy měly podíl 12 procent a podnikové informační systémy ERP desetinový podíl. Podle analýzy Gartneru do roku 2013 nejvíce meziročně porostou tržby z aplikací pro práci s daty, řízení kvality dat a bezpečnostního softwaru a webové služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám