Hlavní obsah

Pojistku na auto někdy zdraží i bouračka, za kterou nemůžete

Právo, Monika Ginterová

Měli jste nehodu, ale ne ze své viny? Bonusy na pojištění jsou tím pádem fuč, dalším období pojištění zdraží, řeknou si mnozí. Ne tak docela. Pojistku na auto pojišťovny obvykle zdražují jen viníkům a spoluviníkům nehody. Nicméně, pokud je viník neznámý, tedy z místa nehody ujel a policii se ho nepodařilo vypátrat, pojistka se o něco zdraží vám.

Článek

To se nedávno stalo i panu Jiřímu z Prahy. Odbočoval na křižovatce, dal blinkr, ale za ním se přiřítil motorkář, vozidlo pana Jirky podjel, tedy nepočkal, až auto odbočí, ale hnal se do zatáčky, kde se ho snažil z leva předjet. Špatně si to spočítal a o šestiletý Ford Mondeo s dvoulitrovým naftovým motorem motorkář škrtnul stupačkou a řidítky.

Auto mělo poškozený levý zadní bok a zadní i přední dveře, pomačkaný plech, hluboké rýhy, sedřený lak, urvanou kliku a originální poklice. Motorkář si ani nesundal helmu, ukázal sprosté gesto a ujel. Na místo tedy přijela policie, která potvrdila, že viníkem nehody je motorkář. Jenže pan Jiří si nestihl zapamatovat značku motocyklisty ani typ stroje.

Pojistku mu zvedli o dva tisíce

Po zhruba třech měsích se „pátrání“ po viníkovi této menší nehody odložilo.

Náklady na opravu škody z větší části hradila pojišťovna z havarijní pojistky pana Jiřího, který ovšem musel zaplatit spoluúčast ve výši pěti tisíc korun.

Kromě toho mu ale pojišťovna celkové pojištění, kde má povinné i havarijní, po nehodě zvýšila zhruba o dva tisíce korun; celkem tedy nyní platí přes 21 tisíc korun ručně, rozdělených do dvou pololetních splátek.

Kdy pojišťovny pojistku nezdraží

„Pokud je klient účastníkem dopravní nehody, kterou nezavinil, nevidíme důvod pro automatické navyšování pojistného,“ konstatuje Kateřina Bílá z Wüstenrot. A dodává, že určitě by měl požadovat náhradu škody z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla viníka.

Pokud má u pojišťovny Wüstenrot i havarijní pojištění předmětného vozidla, lze čerpat náhradu škody i z havarijního pojištění, s následným regresem na pojistiteli viníka.

U ČSOB se malusy přidělují vždy a pouze v případech, kdy pojištěné vozidlo mělo podíl na způsobené škodě. „Malusy nedáváme v případech, kdy vozidlo bylo prokazatelně poškozeno cizí osobou (vandalismus), kdy bylo nabouráno nebo odcizeno,“ doplňuje Ivana Šaršová z ČSOB. Na tomto postupu se shodují i další pojišťovny.

V Allianz pojišťovně nedochází ke snížení dosaženého bonusu v havarijním pojištění v případě škody způsobené odcizením vozidla, jeho poškozením nebo zničením živelní události nebo vandalismem.

V Allianz pojišťovně nedochází ke snížení dosaženého bonusu v havarijním pojištění v případě škody způsobené odcizením vozidla, jeho poškozením nebo zničením živelní události nebo vandalismem.

„Při škodě způsobené havárií vozidla se pak bonus nesnižuje, pokud škodu zavinil jiný účastník silničního provozu, kdy má pojišťovna právo požadovat náhradu škody po konkrétní osobě nebo pokud za škodu odpovídá byť i jen z části jiný účastník silničního provozu a k úhradě této škody dojde z vícero pojistných smluv jednoho nebo více pojistitelů,“ vysvětluje Pavla Paseková z Allianz.

„Není-li patrný viník - jiná osoba, subjekt, u něhož lze nárokovat vzniklou újmu (regresní plnění), nebo nejde-li o živelnou událost hromadného charakteru, kterou nelze ovlivnit, k přestupňování dochází vždy,“ zdůrazňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Reklama

Související témata:

Související články

Škody z dopravních nehod jsou stále vyšší

Nárůst počtu dopravních nehod, ale především výše hlášených škod vykázaly za loňský rok všechny pojišťovny. Za poslední dva roky vzrostly škody v cenách...

Výběr článků

Načítám