Hlavní obsah

Bankéři: Špatné časy jsou na ústupu, ale krize má setrvačnost

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálada je pozitivní, úplné zotavení z krize si však vyžádá delší čas. Uvedli to v pondělí analytici UniCredit Group.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bonita je ale nadále hlavní překážkou poskytování úvěrů. V poskytování úvěrů bankami předpokládají pro rok 2010 růst o osm procent ve srovnání s letošním pětiprocentním poklesem. Zotavení nastoupí nejdříve u firemní klientely. Bankovnictví se podle nich odrazí ode dna nejdříve od roku 2011.

"Česká republika, Slovensko, Polsko a Ukrajina by měly v příštím roce meziročně růst o přibližně dvě až tři procenta, čili hodně pod jejich potenciálem," míní ovšem vedoucí makroanalytik pro střední a východní Evropu v Erste Group Juraj Kotian.

Generální ředitel Erste Bank Andreas Treichel před časem ale naznačil, že špatné dosáhly už svého maxima. Nesplácené úvěry na trzích střední a východní Evropy podle něho již dosáhly svého vrcholu. Očekává, že od poloviny příštího roku by mohly začít postupně klesat.

V polovině letošního roku dosáhl podíl nesplácených úvěrů na celkovém úvěrovém portfoliu banky 3,6 procenta. "Myslíme si, že do konce tohoto roku a začátkem 2010 ještě dojde k postupnému nárůstu nesplácených úvěrů, jelikož se s mírným zpožděním může výrazněji projevit nárůst nezaměstnanosti a vyčerpání případných úspor klientů," citovala Česká kapitálová informační agentura Treichela.

Anketa

Myslíte si, že krize je na ústupu, během příštího roku odezní, a od roku 2011 bude lépe?
ANO
36,2 %
NE
59,9 %
NEVÍM
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1170 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám