Hlavní obsah

Dolar díky pozitivním číslům z trhu práce skončil minulý obchodní týden v zisku

Novinky, Michala Moravcová, BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční trhy nezahájily svůj obchodní týden nejlépe. Kvůli bouři Sandy, která sužovala velkoměsta východního pobřeží USA, byly v pondělí a v úterý zavřeny všechny hlavní americké burzovní domy. Na druhé straně obchodování na měnových párech, které probíhá jenom elektronicky a není tedy místně nikde centralizováno, fungovalo bez jakýchkoli výpadků celý týden.

Foto: http://www.istockphoto.com

Ilustrační foto

Článek

Atmosféra na finančních trzích byla v pondělí a v úterý klidnější, protože zaměstnanci americké Wall Street museli kvůli bouři zůstat doma.

V reakci měnového páru EUR/USD na tyto přírodní události v prvních dvou dnech euro posílilo a dolar oslabil. Ve středu se ale situace s otevřením amerických trhů změnila a USD začal posilovat. Svůj stoupající trend si pak dolar vůči euru udržel až do konce týdne. Důvodem posilování USD byla také pozitivní čtvrteční a páteční data z trhu práce v USA.

Pondělí – Španělsko se žádosti o pomoc stále čeká

Člen rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny v pondělí potvrdil, že Španělsko má dostatek peněz minimálně do konce roku 2012 a nemělo by tedy nyní žádat o pomoc, když ji akutně nepotřebuje. Informace, že Španělsko možná se žádostí o pomoc počká déle, než mnozí předpokládali, měly v pondělí negativní vliv na vývoj eura.

Úterý – aukce italských dluhopisů a HDP Španělska

V úterý euro vůči dolaru posílilo. Důvodem byl menší pokles ekonomiky Španělska, než ekonomové očekávali, a výsledky aukce italských 10letých dluhopisů. HDP Španělska se v třetím kvartále smrštilo 0,3 procenta, přičemž se čekal propad o 0,4 procenta. Aukce italských dluhopisů také dopadla lépe, když investoři projevili o tyto cenné papíry větší zájem, což se projevilo v nižších výnosech (nákladech financování státního dluhu).

Středa – zklamání z vývoje trhu práce v eurozóně

Ve středu byla zveřejněna data z trhu práce eurozóny, která dosáhla dalších novodobých maxim, a to 11,6 procenta. Pozitivní nálada se na euru tedy dlouho neudržela a ve středu začalo euro oslabovat a dolar posilovat.

Foto: Eurostat

nezaměstnanost; modrá - eurozóna, žlutá EU-27, hnědá - USA, bledě modrá Japonsko

Čtvrtek a pátek ve znamení pozitivních dat z trhu práce v USA

Ve čtvrtek trhy rozhýbaly pozitivní data z USA. Příjemně překvapil trh práce, vzrostla spotřebitelská důvěra a polepšil si i výrobní sektor.

Zlepšující se situace na trhu práce v USA se potvrdila i v pátek, kdy byla zveřejněna míra nezaměstnanosti za měsíc říjen. Ta dosáhla úrovně těsně pod osm procent. Navíc počet nově vytvořených pracovních míst za předchozí měsíc stoupl na 171 000, což je o 23 000 pracovních míst více než v září. Tyto informace jsou nepochybně pozitivní pro stávajícího prezidenta Obamu, který bude již příští úterý obhajovat svoje prezidentské místo ve volbách.

Foto: http://bossa.cz/cs/

EUR/USD hodinový graf; 44 týden

Reklama

Výběr článků

Načítám