Hlavní obsah

Akciové trhy ve spárech výsledkové sezóny

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

V USA probíhá pravidelná čtvrtletní výsledková sezóna amerických firem. Svá čísla již zveřejnila polovina z nich. Nejvíc sledována byla tento týden firma Apple, jejíž akcie klesly za půl roku o 40 procent.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Ruch neutichl ani na druhé straně Atlantiku. Itálie buduje novou vládu, Británie unikla recesi a Německo samotné již možná nebude schopné táhnout ekonomiku celé eurozóny. Pravděpodobně bude potřebný zásah ze strany Evropské centrální banky (ECB), a to v podobě snížení úrokových sazeb.

Výsledková sezóna v USA je v plném proudu

Tento týden 170 společností z amerického akciového indexu S 500 zveřejnilo své hospodářské výsledky, což představuje více než třetinu indexu. Celkově jsou již známa hospodářská čísla více než poloviny společností z nejširšího amerického akciového indexu. Osmašedesát procent z nich dosáhlo lepších než očekávaných zisků. Ukazatel výnosů naopak porazilo jenom 41 procent.

Vývoj amerických akciových indexů v úterý večer ovlivnila falešná zpráva, že v Bílém domě vybuchly dvě bomby a prezident Barack Obama je zraněn. Na tuto nepravdivou informaci reagoval index Dow Jones okamžitým tříminutovým výprodejem a ztratil 143 bodů. Obdobná reakce byla vidět i na nejširším indexu S 500. Zpráva se objevila na Twitteru zpravodajské agentury AP poté, co se hackeři nabourali do jejího systému. Na několikaminutovém výprodeji stihly participovat jenom automaty.

Foto: http://bossa.cz/cs/

Ukázka výprodeje na americkém akciovém indexu Dow Jones pod vlivem falešné zprávy

Apple akcionářům vyplatí vyšší dividendy

Nejvíc sledovanou firmou v rámci výsledkové sezóny byla tento týden společnost Apple, jejíž akcie ztratily od loňského podzimu více než 40 procent své hodnoty. Společnosti po smrti jejího lídra Stevea Jobse klesají prodeje a chybějí inovace.

Pro své akcionáře ale připravila příjemné překvapení v podobě zvýšení vyplácené dividendy o 15 procent. Apple ročně vyplatí na dividendách 11 miliard dolarů, čímž se řadí mezi největšího plátce dividend na světě. Společnost Apple rovněž oznámila navýšení rozpočtu pro zpětný odkup akcií ze současné hodnoty 10 miliard dolarů na 60 miliard dolarů.

Foto: http://finance.yahoo.com/

Vývoj ceny akcií společnosti Apple

Politické bezvládí v Itálii končí

Ve středu opětovně jmenovaný prezident Giorgio Napolitano jmenoval nového premiéra. Stal se jím Enrico Letta, jehož úkol nyní není lehký. Musí sestavit vládu, která bude akceptována oběma komorami parlamentu a bude schopná prosadit potřebná reformní opatření. Itálie je po Řecku druhou nejzadluženější zemí eurozóny, jejíž poměr dluhu k HDP dosahuje až 126 procent. Škrty a konsolidace veřejných financí jsou pro další budoucnost země nevyhnutelné.

Enrico Letta je dvojka po Pieru Luigim Bersanim v středolevé Demokratické straně.  Právě Bersanimu se po únorových volbách nepodařilo sestavit vládu, která by měla podporu alespoň jedné z opozičních stran a byla tak schopná prosadit zákony v parlamentu. Nyní Enrico Letta, jehož strýc je mnoho let pravou rukou Silvia Berlusconiho, by mohl najít společnou řeč mezi těmito dvěma největšími politickými stranami.

Velká Británie se vyhnula recesi

Velká Británie se dokázala vyhnout třetí recesi v posledních letech, když se jí povedlo v prvním čtvrtletí letošního roku expandovat o 0,3 procenta. Překonala tak většinou ekonomů predikovaný 0,1procentní růst. V meziročním srovnání s prvním čtvrtletím 2012 posílila ekonomika o 0,6 procenta.

Největší úleva padla na britského ministra financí George Osborna, který byl v posledních dnech kritizován za úsporná opatření, která společně s vládou zavedl. Za čtvrtečním dobrým výsledkem stojí hlavně sílící sektor služeb, který tvoří téměř dvě třetiny tamní ekonomiky a od Nového roku se mu daří. Britská libra na tyto události reagovala posílením.

Nezaměstnanost ve Španělsku dramaticky roste

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku dosáhla v prvních třech měsících letošního roku nových rekordních maxim, když se vyšplhala na neuvěřitelných 27,2 procenta, což pro Španělsko znamená 6,2 miliónu lidí bez práce. Toto číslo překonalo i ta nejhorší očekávání. Ekonomové předpokládali, že nezaměstnanost ve Španělsku poskočí jenom o 0,5 procenta ve srovnání s posledním kvartálem 2012, kdy byla na úrovni 26 procent.

Sníží Evropská centrální banka sazby?

Příští čtvrtek zasedá Evropská centrální banka, která bude na bankovní radě hlasovat o výši základní úrokové sazby. Ta zůstane buď na nezměněné úrovni ve výši 0,75 procenta, nebo klesne na 0,5 procenta. Proti poklesu úrokových sazeb bylo dosud hlavně Německo. Největší ekonomika eurozóny ale za poslední dva týdny vykázala zhoršená makroekonomická data.

Minulý týden zklamal index ZEW, jenž vyjadřuje pohled ekonomů na hospodářství Německa v nejbližších šesti měsících. Hůř vidí blízkou budoucnost Spolkové republiky i podnikatelé (index IFO) a nákupní manažeři ze sektoru výroby a služeb. Právě náznaky, že i největší ekonomika eurozóny by mohla zakopnout, dávají naději, že ECB příští týden přistoupí k poklesu úrokové sazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám