Hlavní obsah

Zemědělci podávají žádosti o podporu z EU na poslední chvíli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pondělí je posledním dnem, kdy mohou čeští zemědělci podat žádost o přímou platbu z fondů EU u Státního zemědělského intervenčního fondu. O dotace mohli žádat od 3. května, většina jich ale přišla na úřad až ve čtvrtek a v pátek.

Foto: Klaus Rudloff, Tierpark Berlin.

Další vzácný přírůstek zlínské zoo, medvěd pyskatý, v domovině ho hubí kvůli pověrám o jeho zázračných orgánech

Článek

Zemědělci mohou fond žádat o platbu za plochu a o podporu hospodaření v méně příznivých oblastech. Fond rozdělí celkem 9,5 miliard korun, první peníze by na účet měli farmářům přijít letos na podzim.

"Pokud vám někdo za hektar půdy nabídne 1700 korun, umožní vám to přežít," řekl agentuře ČTK soukromý rolník Zdeněk Pánek.

Podle fondu možnost využije drtivá většina zemědělců. Z více než dvaceti tisíc jich podalo do čtvrtka žádost osm tisíc. Dnešní nápor žádostí fond ještě nespočítal. "Myslím, že se to stihne. Ale jde o to, aby to všechno sedělo," řekl tajemník Agrární komory Jan Záhorka.

Zemědělci dostali víc peněz než loni

Domácí zemědělci dostali letos do konce dubna na dotacích 5,2 miliardy korun, což je asi trojnásobně více než ve stejném období loni. Šlo o dorovnání přímých dotací z EU, které zemědělci dostanou v plné výši až na konci roku.

Další část podpor, 6,5 miliardy korun, by měli dostat do poloviny října. Tyto peníze jsou z Horizontálního plánu rozvoje venkova. Z toho zhruba 3,2 miliardy by přitom měly tvořit podpory méně příznivým oblastem.

Platby jsou čtvrtinové proti úrovni v původních 15 členských zemích. Česko je dorovnává zhruba na 48 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám