Hlavní obsah

Zeman se pustil do ČNB, koruna ihned vystřelila nahoru

Novinky, jas, tov
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman má za to, že výkyvům kurzu koruny, která je na nejnižších hodnotách vůči euru i dolaru za několik let, by pomohlo ukončení intervencí České národní banky (ČNB). Zeman to řekl ve středu na závěr návštěvy Pardubického kraje.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman

Článek

„Česká národní banka by si neměla hrát na demiurga (prostředník mezi dokonalým Bohem a hmotným světem, pozn. red.) české ekonomiky,“ konstatoval Zeman. Řešením nynější situace by podle něj bylo zastavení intervencí ze strany ČNB, to by podle jeho názoru vedlo ke stabilizaci kurzu koruny.

Kurz koruny k euru po slovech prezidenta prudce posílil téměř o třicet haléřů na 28,04 koruny za euro. K dolaru si polepšila téměř o dvacet haléřů na 23,79 koruny za dolar.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ČNB intervenuje kvůli obavám z deflace. Bankovní rada loni na počátku listopadu zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016. Koruna oslabuje od pátku, kdy byly zveřejněné údaje o nízké inflaci v ČR. [celá zpráva]

Nejslabší byla v pondělí, kdy stál dolar přes 24 korun a euro 28,40 koruny.

„Za prudkým oslabením koruny stojí obava trhu, že ČNB na únorovém zasedání oznámí zvýšení intervenční hladiny ze současných 27 Kč/eur na úroveň 29 Kč/eur či výše. Trh z obavy před možným zásahem České národní banky bere osud koruny do vlastních rukou,“ uvedl po pondělním rekordním oslabení koruny analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Tyto obavy ale v úterý na svém blogu na stránkách ČNB mírnil guvernér Miroslav Singer, když se vyjádřil v tom smyslu, že není nutné, aby měnová politika centrální banky rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. [celá zpráva]

Koruna po jeho slovech posílila podobně jako v případě výroků prezidenta téměř o třicet haléřů k euru a zhruba 20 haléřů k dolaru, i když ve středu dopoledne o část těchto zisků opět přišla.

Reklama

Výběr článků

Načítám