Hlavní obsah

Železničáři opět hrozí stávkou, tentokrát kvůli transformaci podniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Železniční odboráři hrozí další stávkou. Tentokrát jsou důvodem chystané plány vedení Českých drah (ČD) přetvořit podnik na společnost holdingového typu. Firma by pro jednotlivé služby založila dceřinné společnosti. Odborářům vadí, že managament jim nepředložil ekonomické dopady změny.

Foto: Eva Boráňová
Článek

"Zásahu do hlavních činností bez toho, aniž by to podnik předem ekonomicky zdůvodnil, odbory zabrání i za cenu stávky," řekl šéf železničních odborů Jaromír Dušek

ČD chtějí dceřiné společnosti

Management Českých drah má v plánu nejprve převést servisní služby na vytvořené dceřiné společnosti. Jedna by měla pokrýt činnost cestovní kanceláře ČD, další spediční služby či vzdělávání. Do holdingu by se zapojila i osobní a nákladní doprava.  

Podle vedení drah by výdělečné části ČD už tolik nedoplácely na ty prodělečné. Například zisky z nákladní dopravy v současnosti dotují ztrátovou osobní dopravu.

Pokud ale bude nákladní doprava vyčleněna do dceřiné společnosti, jak plánuje vedení, bude muset nejdříve svůj zisk zdanit a teprve čistý zisk může v rámci akciové společnosti přerozdělit na krytí ztráty jiných dcer.

Pružnější konkurence

České dráhy změnami chtějí dosáhnout také toho, aby jednotlivé společnosti pružněji reagovaly na stav dopravy v jednotlivých regionech v ČR. "V regionální osobní dopravě je podnik připraven vytvářet dceřiné společnosti tak, aby lépe uspěl v konkurenci s autobusovou dopravou a privátními železničními společnostmi," řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Odbory hrozí stávkami pravidelně

Naposledy odbory stávku plánovaly na jaře. To když vedení oznámilo svůj plán na propuštění asi 6 tisíc zaměstnanců a nemělo přitom dostatek prostředků na doprovodný sociální program.

Vláda tehdy ustoupila a prostředky na odstupné zvýšila na potřebných 530 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám