Hlavní obsah

Strojvůdci Českých drah vstoupili do stávkové pohotovosti

– PRAHA

Situace v Českých dráhách se komplikuje s každým dnem. Zatímco Odborové sdružení železničářů (OSŽ) s vedením drah jedná o letošním propouštění, kdy by dráhy mělo opustit až 6000 zaměstnanců, Federace strojvůdců ztratila trpělivost a vstoupila do stávkové pohotovosti.

Článek

Důvodem je, že vedení drah nesplnilo slib, který strojvůdcům dalo na konci loňského roku ohledně nárůstu mezd, sdělila ČTK Federace strojvůdců. "České dráhy se k nastalé situaci vyjádří až po 16. hodině, na kdy je plánována tisková konference představenstva firmy na výjezdním zasedání," sdělil Novinkám mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

"Důvodem je nedodržení slibu managementu Českých drah, že nejpozději k 1. únoru 2004 se uskuteční změna zařazení strojvedoucích v Oborovém sborníku prací," uvedl prezident Federace strojvůdců České republiky Petr Čechák. Podle něj jim zaměstnavatel tuto změnu několikrát slíbil na sklonku loňského roku při vyjednávání o nové kolektivní smlouvě. Podle slibované změny se má sjednotit zařazování strojvedoucích na traťových výkonech do osmé tarifní třídy a na zálohových výkonech do sedmé, uvedl Čechák.

Stávkou hrozí i OSŽ

Odborovému sdružení železničářů, které s vedením drah jedná o plánovaném propouštění, vadí především to, že na tak velké snížení počtu zaměstnanců nevyčlenil stát dostatek peněz na odstupné v rámci doprovodného sociálního programu. "Pro snížení stavu o šest tisíc pracovníků bychom potřebovali půl miliardy korun. K dispozici je ale pouze 123 miliónů," potvrdil ve středu Právu Šťáhlavský. OSŽ proto rovněž hrozí, že pokud nebude situace vyjasněna do 11. února, vyhlásí stávku. "Naše představenstvo teď dostalo od ústředí OSŽ volnou ruku k vyhlášení protestních akcí, včetně stávky," sdělil Právu předseda OSŽ Jaromír Dušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám