Hlavní obsah

Zdražování zrychlilo, nejvíce u benzínu a tabáku

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,5 procenta. Meziroční inflace dosáhla 3,1 procenta, což znamená, že oproti březnu zrychlila o 0,8 procentního bodu.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Největší podíl na tomto vývoji měly, stejně jako minulý měsíc, ceny pohonných hmot a tabákových výrobků,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Meziměsíčně tabák zdražil o 1,9 procenta a lihoviny o 2,4 procenta a pohonné hmoty o 2,9 procenta. Ceny zeleniny ve srovnání s březnem vzrostly o 10,9 procenta a vepřového masa o 4,4 procenta. Ceny ovoce naopak o 4,9 procenta klesly.

Oproti loňskému dubnu pohonné hmoty zdražily o 16,3 procenta, což však souvisí s tehdejším velkým meziročním poklesem. Ceny lihovin vzrostly meziročně o 5,1 procenta, piva o 8,5 procenta a tabáku o 19,5 procenta.

KOMENTÁŘ: Inflaci umíme v případě potřeby zkrotit

Ekonomika

I když vepřové maso a zelenina meziměsíčně zdražily, jsou levnější než loni. Ceny vepřového jsou tak meziročně o 7,2 procenta nižší a ceny zeleniny o 3,4 procenta.

Strašák inflace

„Ceny začínají pomalu šplhat vzhůru. Inflace bude jeden z největších strašáků následujícího období. Jsme totiž v opačné situaci, než tomu bylo u poslední finanční krize,” konstatovala ekonomka Jana Mücková ze skupiny LOGeco.

„Zatímco tehdy se začaly snižovat úroky a tisknout peníze až v reakci na pokles ekonomiky, tak nyní už je svět zasypaný penězi a úroky jsou dlouhodobě na nule. S rychlým návratem inflace pak zdraží úvěry a náklady dluhopisů, což bude opravdový test pro ekonomiku,” dodala.

Inflace zrychluje, pohání ji zdražující benzin

Ekonomika

K hrozbě inflace se nedávno v komentáři pro deník Právo vyjádřili člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda a poradce rady Jakub Matějů. „Zkrotit inflaci pomocí přísnější měnové politiky ČNB umí,” ujistili.

„Otázkou samozřejmě je, kdy na to přijde ten pravý čas. Dokud je část ekonomiky uzavřena a celé sektory bojují o bytí či nebytí, je růst sazeb předčasný. Až ale nebude hrozit další vlna nákaz a návrat k uzavírání služeb a zároveň uvidíme zřetelné signály návratu ekonomiky k udržitelnému růstu i po očištění o covidové výkyvy, potom by postupnému návratu měnové politiky k neutrálnímu působení nemělo nic stát v cestě,” dodali Benda a Matějů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám