Hlavní obsah

Zaměstnanci Škoda Auto jsou kvůli růstu platů připraveni stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda jsou kvůli zvýšení mezd připraveni stávkovat. Ve firmě momentálně vrcholí kolektivní vyjednávání, při němž firma zaměstnancům nabídla navýšení mezd o 2,6 procenta, odbory však požadují růst o 6,5 procenta. Plyne to ze čtvrtečního vydání odborového týdeníku Škodovácký odborář.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dohodnut je už bonus za hospodaření firmy v loňském roce v rekordní výši 25 tisíc korun, loni firma vyplácela 16 tisíc korun.

Škoda Auto loni zvýšila zisk o 46 procent na 665 miliónů eur, tedy na 18,4 miliardy korun. Svým zákazníkům automobilka dodala rekordních 1,037 miliónu vozů, což je meziroční nárůst o téměř 13 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V minulých kolech vyjednávání navrhlo vedení společnosti odborům růst tarifních mezd o 2,6 procenta. Odbory Kovo to odmítly a následně přišly s návrhem na růst tarifů o 6,5 procenta. Zbývá ještě dohodnout také podobu takzvaných flexikont, prostřednictvím kterých zaměstnanci v některých dnech pracují nad limit nebo pod limit své pracovní doby.

Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích ve Škodě Auto je přibližně 34 tisíc korun a nynější dohoda platí do konce března. Škoda v Česku bez agenturních pracovníků a učňů zaměstnává téměř 24 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám