Hlavní obsah

Zálohy za energie jsou přiměřené, odrážejí spotřebu i cenu, tvrdí dodavatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zálohy za energie, které jsou zákazníkům kalkulovány, jsou podle oslovených dodavatelů energií přiměřené. Odrážejí spotřebu odběrného místa v minulých letech i cenu elektřiny. Zálohy se dodavatelé snaží nastavit tak, aby při vyúčtování nevznikaly výrazné přeplatky či nedoplatky. Energetický regulační úřadu (ERÚ) podle některých nemůže dodavatele donutit výši záloh změnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Zálohy máme nastaveny zpravidla velmi přesně a málokdy dochází při ročním vyúčtování k výrazným přeplatkům či nedoplatkům. Známe totiž historii odběrného místa a charakter spotřeby. Víme, že spotřebitelské chování domácnosti se většinou nijak zásadně nemění. Roli při stanovování výše záloh samozřejmě hraje i aktuální cena silové elektřiny u příslušného produktu," řekl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka.

Zálohy jsou tedy nastaveny tak, aby pokrývaly předpokládanou budoucí spotřebu a odrážely aktuální ceny.

Zákazníci, kteří jsou s výší záloh nespokojeni, se mohou podle Hanzelky obracet na zákaznickou linku nebo zákaznická centra. Ojediněle se PRE setkává s případy, kdy si zákazníci na vysoké zálohy stěžují.

Pražská energetika zdražila elektřinu pro nové zákazníky

Ekonomika

"Snažíme se takovým zákazníkům vysvětlit, že zálohy bývají nastaveny velmi přesně a de facto chrání zákazníka před vznikem velkého nedoplatku. Pokud vznikne, stejně je potřeba jej uhradit," uvedl Hanzelka. Zákazníci se podle něj na PRE obracejí také s požadavky na zvýšení záloh, jelikož se obávají nedoplatku.

Způsob stanovování výše záloh potvrzuje také mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek nebo mluvčí innogy Martin Chalupský. "Naším zájmem je rozložit platby za energie tak, aby u zákazníků nedocházelo na konci vyúčtování k výrazným nedoplatkům nebo přeplatkům. K tomuto tématu přistupujeme velmi pečlivě. To znamená, že je takřka vyloučené, aby docházelo k nastavení nepřiměřených záloh za dodané energie," uvedl Chalupský.

Chalupský uvedl, že i innogy se setkává s požadavkem na zvýšení předepsaných záloh. "Vyřizujeme tisíce takových žádostí měsíčně. Je to přirozená reakce na nárůst cen a právě snaha řady domácností rozložit si zodpovědně platby do jednotlivých měsíců," uvedl Chalupský.

Stát prověří, zda dodavatelé energií vyměřují lidem odpovídající zálohy

Domácí

Spotřebitel může dodavatele požádat o úpravu záloh. Například Pražská plynárenská v odůvodněných případech v určitém rámci umožní snížení zálohy. V odůvodněných případech upraví zálohy také další dodavatelé, obecně to ale nedoporučují. Pokud by dodavatel odmítl spotřebiteli vyhovět, může spotřebitel požádat ERÚ o prošetření postupu dodavatele.

"Energetický regulační úřad může dodavateli při zjištění nedostatků udělit pokutu, nemá však možnost stanovit způsob, četnost a výši záloh," uvedl mluvčí innogy Chalupský.

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání vlády řekl, že ministerstvo průmyslu a obchodu prověří, zda dodavatelé energií vyměřují zákazníkům zálohy odpovídající očekávané spotřebě a ceně energií, tedy zda dodavatelé zálohy nezneužívají.

Reklama

Výběr článků

Načítám