Hlavní obsah

Zahraniční obchod opět ve schodku, dolů ho táhne propad exportu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka vykázal v říjnu schodek 18,2 miliardy korun, meziročně tak byl výsledek o 49,4 miliardy horší. Bilanci negativně ovlivnil zejména větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem. Vyplynulo to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Nick Oxford, Reuters

Bilanci negativně ovlivnil zejména větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem (ilustrační foto)

Článek

Obchodování ČR s cizinou letos skončilo v deficitu popáté za sebou, přičemž nejvyšší schodek vykázalo v srpnu, a to 27,8 miliardy. Nejnižší deficit byl v červnu, kdy činil 7,9 miliardy korun.

„Vyšší dovoz táhne celkovou obchodní bilanci za letošní rok stále blíže k červeným číslům. V říjnu, obdobně jako v září, skončila bilance zahraničního obchodu se zbožím v minusu. Dovoz byl nepříznivě ovlivněn zejména meziročním růstem cen fosilních paliv, ale i zvyšováním zásob zemního plynu před zimou,” uvedl k říjnové obchodní bilanci vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Deficit obchodu s ropou a zemním plynem byl vlivem růstu cen na světových trzích a vyššího dovezeného množství meziročně větší o 19,8 miliardy Kč. V říjnu rovněž klesl přebytek obchodu s auty o 13,8 miliardy a o více než pět miliard se prohloubilo pasivum obchodu s počítači a základními kovy. O více než tři miliardy se snížilo kladné saldo u obchodování se stroji.

Problémy automobilek se projevují už i v číslech zahraniční obchodu

Ekonomika

Více vyvezené elektřiny

Naopak příznivě se na říjnovém obchodním výsledku podepsal podle ČSÚ přebytek bilance u komodit ze skupiny elektřina, plyn a pára. Díky růstu cen a většímu množství vyvezené elektřiny byl proti loňskému roku vyšší o 5,2 miliardy korun. O 1,3 miliardy klesl také deficit v obchodování se základními farmaceutickými výrobky.

Vývoz zboží v říjnu byl meziročně nižší o 7,5 procenta a dosáhl 331,6 miliardy korun, zatímco dovoz stoupl o 6,9 procenta na 349,8 miliardy Kč. Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský. V meziměsíčním srovnání po sezonním očištění se vývoz zvýšil o 2,7 procenta a dovoz o 2,3 procenta.

Bilance zahraničního obchodu s členskými státy Evropské unie skončila v říjnu přebytkem 61,9 miliardy Kč, který byl meziročně o 16 miliardy nižší.

Třetina dovážených ojetin je bouraná, průměrná škoda je 120 tisíc korun

AutoMoto

Schodek obchodování s mimounijními státy meziročně stoupl o 33,6 miliardy na 78,1 miliardy korun. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s Ruskem a Tureckem a zvětšil se schodek u obchodu s Čínou.

Zlepšení se neočekává

„Bilance byla v meziročním srovnání tažena dolů především propadem exportu motorových vozidel a zvýšeným importem ropy a plynu a základních kovů,” zhodnotil ekonom UniCreditas Bank Jiří Pour.

Budoucnost obchodu s cizinou nevypadá podle něj růžově ani pro následující měsíce. „Do budoucna bude zahraniční obchod čelit řadě neznámých. Klíčové bude, zda a jak rychle se podaří obnovit standardní chod dodavatelsko-odběratelských řetězců, což se jeví jako čím dál více problematické. Pro letošní rok ovšem zahraniční obchod ztratil pozici tahouna růstu české ekonomky,” dodal Pour.

Reklama

Výběr článků

Načítám