Hlavní obsah

Problémy automobilek se projevují už i v číslech zahraniční obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu skončila v září schodkem 13,3 miliardy korun. Meziročně je to výsledek horší o 47,2 miliardy korun, před rokem totiž bylo saldo výrazně v plusu. Vliv na to má především dovoz drahé ropy, ale také výrazný propad prodeje motorových vozidel. Data v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Po celé ČR jsou odstavené desetitisíce škodovek, které nelze dokončit kvůli chybějícím čipům. Na snímku Řepov u Mladé Boleslavi.

Článek

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil především meziroční pokles přebytku obchodu s motorovými vozidly o 20,6 miliardy korun.

„Za první tři čtvrtletí roku obchodní bilance sice zůstává nadále přebytková, ve srovnání s loňským rokem je však třetinová. Dovozní stranu negativně ovlivňují zejména ceny fosilních paliv, vývoz pak hlavně problémy v automobilovém průmyslu,“ uvedl Stanislav Konvička z ČSÚ.

Koule na noze

Podle Tomáše Volfa ze společnosti Citfin je závislost Česka na automobilovém průmyslu fatální. „V době růstu je toto odvětví akcelerátorem, ale v časech snižování tempa, či dokonce poklesu je automobilový průmysl koulí na noze.”

Kvůli omezení výroby aut klesá celý český průmysl

Ekonomika

Meziročně klesl vývoz o 2,8 procenta na 322,1 miliardy korun, zatímco dovoz vzrostl o 12,7 procenta na 335,3 miliardy korun. „Tato nebezpečná kombinace ukazuje zejména na nízkou aktivitu v ekonomice, která je doprovodným znakem zpomalování tempa ekonomiky,” zhodnotil Volf.

Zahraniční obchod je kvůli drahé ropě ve schodku

Ekonomika

V obchodu se zeměmi EU je Česko stále v přebytku, i když ne tak vysokém jako před rokem. Za září byl 55,9 miliardy korun, meziročně o 12,1 miliardy nižší, polovinu z toho tvoří propad obchodu s Německem.

V obchodování se státy mimo EU se schodek prohloubil o 34,9 miliardy na 67,1 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám