Hlavní obsah

Zahraniční obchod opět táhly stroje a dopravní prostředky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem 3,6 miliardy korun. Výsledek je meziročně o 3,8 miliardy korun lepší. Vývoz podle předběžných odhadů klesl o 8,1 procenta a dovoz o 10,1 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V červenci skončil zahraniční obchod přebytkem 7,2 miliardy korun.

Článek

„V údajích o dovozu se pozitivně projevuje předchozí posílení koruny. Proto se také bilance udržuje v černých číslech,“ komentovala čerstvá data analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Dodala, že klesající import i export důkazem zpomalující tuzemské ekonomiky.

Již nyní je patrná nízká poptávka v zahraničí. Kvůli tomu klesá vývoz tuzemských klíčových artiklů, jakými jsou počítačů, telefonů či dopravních prostředků. "Evropa, která balancuje na pokraji recese, omezuje investice a české firmy obtížně hledají odbyt pro své výrobky," dodala Horská.

Jako tradičně je tahounem obchod se stroji a dopravními prostředky. Naopak ve schodku je obchodování s minerálními palivy. Podle statistiků skončila loňská bilance přebytkem 87,9 miliardy korun. Podle analytiků by i celkový letošní výsledek mohl následovat ten loňský. 

Za uplynulý rok se Česku zvýšil přebytek obchodní bilance se státy Evropské unie o 91,5 miliardy korun. Mimo EU vzrostl schodek o 52,4 miliardy korun. Daří se obchodu zejména s Francií, kde kladné saldo vzrostlo o 13,3 mld. Kč, s Německem o 12,3 mld. Kč, Polskem o 8,9 mld. Kč či Itálií o 8,6 mld. Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám