Hlavní obsah

Zahraniční obchod měl přebytek 33 miliard korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu v červnu stoupl na 33 miliard korun, což je v porovnání se stejným měsícem loňského roku o 4,6 miliardy korun více. Vývoz však meziročně klesl o 2,5 procenta, dovoz pak o 4,8 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„I přes lepší výsledek celkové bilance se nejedná o dobré číslo. Vyšší pokles dovozu ukazuje na velmi nízkou aktivitu v ekonomice,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Foto: ČTK

Zahraniční obchod

„Červnová čísla ukazují, že se poptávka na klíčových trzích eurozóny doposud nenastartovala. Přebytek je sice v meziročním srovnání vyšší, nicméně to je dáno hlavně výraznějším snížením dovozu,“ uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Meziroční pokles vykázal export strojů a dopravních prostředků o 3,7 procenta, nedařilo se také vývozu výpočetní techniky. Dovoz strojů a dopravních prostředků se meziročně propadl dokonce o 9,1 procenta.

Obchodní bilance se státy EU zůstává i nadále silně přebytková – v červnu s kladným saldem ve výši 56,8 miliardy korun. Na druhé straně schodek se zeměmi mimo EU se snížil na 22,7 miliardy korun. „Došlo k dalšímu snížení deficitu v obchodu s Čínou, konkrétně o 5,1 miliardy korun,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Koruna se v červnu držela kolem 25,70 Kč/EUR. „Není to hranice, která by nějak zvlášť komplikovala situaci jak vývozcům, tak dovozcům,“ připomněl Volf.

Zároveň tato hladina nezvyšuje podle Volfa riziko intervence České národní banky proti domácí koruně ve snaze podpořit export.

Oživení v druhé polovině roku

Poptávka na evropských trzích zatím zůstává v útlumu, což se odráží i na statistice českého zahraničního obchodu. Zahraniční obchod také podle Nováka zdaleka nepřispívá do výkonu české ekonomiky tak, jako tomu bylo v roce 2012.

„K mírnému oživení by mělo dojít ve druhé polovině letošního roku a především v jeho závěru, když podle nově publikovaných dat se situace na evropských trzích postupně stabilizuje. I nadále by měl v tomto směru pomáhat slabší směnný kurz koruny k euru,“ doplnil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám