Hlavní obsah

Začíná kontrola marží u čerpacích stanic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát bude od pondělí plošně kontrolovat čerpací stanice kvůli jejich maržím u prodeje pohonných hmot. Prodejci budou každý den mj. posílat přehledy průměrné prodejní ceny, a to zpětně od 21. února. Dodávané informace bude ministerstvo financí průběžně porovnávat s vývojem cen pohonných hmot na komoditní burze v Rotterdamu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na poznámku, jak lze pumpařům prokázat, že si uměle navyšují marže, premiér Petr Fiala (ODS) v neděli v TV Prima řekl: „Toto je úplně jednoduché. Česká obchodní inspekce a další orgány, které to budou dělat, přesně vědí, co mají sledovat. Jestli vám někdo během dne dvakrát navýší cenu pohonných hmot, ale vy víte, že nakupoval den předtím, tak tam není žádný ekonomický důvod v ceně ropy nebo ropných produktů na mezinárodním trhu, on jenom zvyšuje marži. A to musíme tvrdě hlídat.“

10 tipů, jak ušetřit za benzin či naftu

AutoMoto

Premiér dodal, že podle něj se na ceně pohonných hmot musí projevit i pokles cen ropy z uplynulého týdne. Objevily se spekulace o tom, že prodejci paliv se mohli na skokovém navýšení cen spolu domluvit.

Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ale může trvat klidně i rok, než by se případný kartel potvrdil, či vyvrátil.

Průměrná cena benzinu v Česku podle dat společnosti CCS v sobotu dosáhla 47,12 koruny za litr. Nafta o prvním víkendovém dni stála v průměru 49,53 koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám