Hlavní obsah

Začala rekonstrukce stanice metra Jiřího z Poděbrad. Ošklivé krabice zmizí, slibuje náměstek

Aktualizováno

Ve stanici pražského metra A Jiřího z Poděbrad ve středu začala kompletní rekonstrukce. Vzniknou při ní nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky. Dopravní podnik (DPP) vymění eskalátory a opraveny budou průsaky a další části stanice. Opravovat se bude zčásti za provozu, od ledna 2023 ale bude stanice na deset měsíců zcela uzavřená. Stanice Jiřího z Poděbrad bude 47. bezbariérovou stanicí z celkem 61.

Foto: Řehková DPP/Aneta, ČTK

Ve stanici pražského metra A Jiřího z Poděbrad začala kompletní rekonstrukce.

Článek

Oprava vyjde podnik na 1,29 miliardy korun a skončí v únoru 2024. Novinářům to řekli náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) a generální ředitel DPP Petr Witowski.

„Oprava stanice Jiřího z Poděbrad je v rámci oprav dopravní infrastruktury v metru letos největší investiční projekt. Na základě dohody s Prahou 3 a DPP jsme tři různé akce spojili do jedné, sice větší a delší, ale uděláme vše najednou – postavíme nové výtahy, vyměníme eskalátory a opravíme stanici a její vestibul. Je to nejpřijatelnější verze pro všechny strany,” řekl Scheinherr.

Na svém facebookovém profilu pak náměstek doplnil mimo jiné, že se zbavíme „ošklivých krabic u vstupů, které překáží ve výhledu na kostel”.

Dělníci ve středu začali v parku vedle kostela podél Vinohradské třídy sbírat ornici a předali stavební firmě staveniště.

Pražský dopravní podnik může uzavřít smlouvu na první část metra D

Ekonomika

„Dneska začínáme a všechny ty práce, které budou probíhat na bezbariérovosti, to jsou práce, které budou veřejnosti více méně skryty. Omezení na povrchu budou, ale významná část rekonstrukce stanice se odehraje v zázemí,” řekl Witowski. Po odvozu první vrstvy zeminy se na místo vydají archeologové.

Podnik zahájí opravu právě stavbou nových výtahů pro bezbariérový vstup do stanice. Cestujícím budou sloužit dvě dvojice výtahů. Prvními se vyvezou z nástupiště k přestupní chodbě a odtud dalšími výtahy vyjedou na povrch ve Vinohradské ulici na úrovni tramvajové zastávky. Propojovací chodba mezi výtahy bude 60 metrů dlouhá. Většina prací se uskuteční za provozu, který bude přerušen pouze při proražení stropu stanice.

Poslední fází oprav bude výměna eskalátorů. Vzhledem k tomu, že stanice má pouze jeden výstup, bude na deset měsíců uzavřená a vlaky jí budou od ledna 2023 projíždět.

V plánu je rekonstrukce náměstí

Na opravu stanice metra by měla navázat rekonstrukce náměstí. Ta by mohla začít v přístím roce. Radnice Prahy 3 v současné době usiluje o získání stavebního povolení, sdělil ČTK starosta Jiří Ptáček (TOP 09). Projekt opravy náměstí pochází z přelomu tisíciletí a vypracoval jej MCA atelier.

Foto: MCA atelier

Návrh revitalizace náměstí od architektonické kanceláře MCA.

„Vyměněny budou v parku všechny povrchy, bude změněna poloha farmářského tržiště a bude opraven prostor kolem fontány, která bude zachována,“ řekl Ptáček. Zmizí rovněž prosklené stříšky u vstupů do metra.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do stanice metra Jiřího z Poděbrad

Plán rekonstrukce náměstí v minulosti vyvolal v Praze 3 bouřlivé reakce, minulé vedení radnice přípravu úprav podle původní studie zastavilo. Nová koalice po volbách v roce 2018 zvažovala, zda pokračovat podle původních plánů, nebo vypsat novou soutěž. Předloni v září zastupitelé rozhodli o první možnosti, zároveň radnice sesbírala podněty od obyvatel, které by měli architekti v projektu zohlednit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám