Hlavní obsah

Výrobu SPZ zadá ministerstvo jiné firmě, stát ušetří víc než sto miliónů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo dopravy uzavře smlouvu s novým dodavatelem registračních značek - společností Security Paper Mill. Cena nejběžnější značky se sníží ze 77 korun na 45 korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl námitky letitého dodavatele registračních značek společnosti Hicon. Informoval o tom v pondělí mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Security Paper Mill (SPM), která vyhrála v otevřené soutěži, začne značky dodávat zhruba do tří měsíců od podpisu smlouvy. SPM je známá spíše pod bývalým názvem Neograph.

Po podepsání smlouvy bude vítězná společnost dodávat státu registrační značky (lidově zvané SPZ) po dobu čtyř let. Cena je závazná po celé toto období.

„Jsem rád, že můžeme uzavřít smlouvu a po letech ukončit monopol na výrobu registračních značek. Díky tendru přitom za běžnou tabulku budeme platit 45 korun místo současných 77 korun. V příštích čtyřech letech tak ušetříme více než 100 miliónů korun,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Kromě SPM se tendru zúčastnily firmy Samdi, Eltodo a Státní tiskárna cenin. Společnost SPM nabídla zhruba 24 miliónů korun za půl roku. Druhá nejnižší nabídka, společnosti Samdi, byla podle informací ČTK o přibližně dva milióny vyšší. Dosažená cena za celé čtyřleté období tak je 192 miliónů Kč bez DPH.

Firma Hicon dodávala SPZ patnáct let. Soutěž na jiného dodavatele se snažilo vypsat více ministrů, nikdy se ji ale nepodařilo dokončit i například kvůli námitkám uchazečů k antimonopolnímu úřadu.

Reklama

Související články

Značky na přání se kradou, lze je pojistit

Motoristé si mohou od začátku roku pořizovat registrační značky na přání. Zájem o ně není velký – do 28. února jich bylo žadatelům přiděleno jen 1920. Přesto...

Výběr článků

Načítám