Hlavní obsah

Výroba masa byla loni nejvyšší za posledních deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroba masa loni v Česku stoupla o 2,6 procenta na 466 856 tun, vyšší byla naposledy v roce 2011. Loni vzrostla výroba drůbežího a vepřového masa, hovězího se vyrobilo stejně jako v roce 2020. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Výroba vepřového masa, které představuje téměř polovinu veškeré produkce, loni stoupla o 2,6 procenta na 217 008 tun. Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat byly hluboko pod úrovní předloňského roku, dosáhly průměrné hodnoty 26,47 Kč/kg v živém nebo 34,41 Kč/kg v mase.

"V důsledku dlouhodobého přebytku vepřového masa na evropském trhu se ceny jatečných prasat drží pod hranicí 30 Kč/kg živé hmotnosti už 18 měsíců v řadě," podotkla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ. Loni během roku na to chovatelé podle ní reagovali omezováním stavů prasnic, které vyřazovali z chovu na jatka.

Výroba drůbežího masa stoupla loni meziročně o 3,8 procenta na 177 157 tun. Průměrná cena zemědělských výrobců jatečných kuřat stoupla o 1,8 procenta, během roku se s malými odchylkami pohybovala kolem 23,11 Kč/kg živé hmotnosti. Podle statistiky pohybu zboží přes hranice se s komoditou živá drůbež meziročně obchodovalo méně, zvláště s jednodenními mláďaty.

Češi přichází rostlinným produktům na chuť, letí hlavně alternativy mléka

Ekonomika

Hovězího masa bylo loni vyrobeno 72 552 tun, zhruba stejně jak předloni. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se loni zvýšily o 4,3 procenta, a to ve všech významných kategoriích. Průměrná cena, za kterou prodávali chovatelé vykrmené býky, byla 46,84 Kč za kg v živém nebo 85,25 Kč za kg jatečné hmotnosti.

Mléka bylo loni nakoupeno přímo od tuzemských producentů 3,0465 miliardy litrů, z toho nákup mlékáren od producentů a odbytových organizací činil 2,645 miliardy litrů, což bylo meziročně o 1,2 procenta více. Ceny zemědělských výrobců mléka dosáhly loni průměrné hodnoty 8,96 Kč za litr mléka, meziročně byly o 4,7 procenta vyšší. Podle statistiků nejvíce stoupaly v závěru roku a v prosinci dosáhly maxima 9,62 Kč/litr.

Anketa

Jaké maso jíte nejvíce?
Drůbeží.
28,6 %
Vepřové.
50 %
Hovězí.
8,3 %
Nejím maso.
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám