Hlavní obsah

Volkswagen do roku 2025 zruší 30 tisíc pracovních míst, z toho 23 tisíc v Německu

Novinky, bož
Aktualizováno

Německá automobilka Volkswagen (VW) plánuje v Německu do roku 2025 propustit 23 tisíc lidí v rámci úsporných opatření po aféře s dieselovými motory. Automobilka to oznámila v pátek na tiskové konferenci. Dalších sedm tisíc lidí propustí VW v zahraničních závodech, především v severní Americe a Brazílii. V rámci přechodu na moderní technologie chce VW vytvořit devět tisíc nových míst.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu včas neinformovalo o podvodech kolem měření emisí.

Článek

Propouštění je součástí širšího úsporného balíčku, o kterém jednalo představenstvo společnosti s odbory. Cílem je do roku 2020 ušetřit 3,7 miliardy eur (zhruba 100 miliard korun). Díky tomu může VW investovat 3,5 miliardy eur (95 miliard korun) do vývoje nových technologií.

Koncern se chce soustředit především na elektrické automobily a digitalizaci, uvedl list Handelsblatt. Od vývoje nových technologií v rámci dlouho připravovaného projektu „Future Tracks“ si společnost slibuje zvýšení efektivity a další úspory. V rámci projektu hodlá vytvořit devět tisíc nových pracovních míst.

Propouštění se týká především závodů samotné jádrové značky Volkswagen v severním Německu. Automobilová skupina celosvětově zaměstnává přes 600 tisíc lidí. Jádrová značka Volkswagen zaměstnává více než 200 tisíc osob.

Vedení koncernu s odbory jednalo již v průběhu října. Jednání se však tehdy dostala do slepé uličky. Vedení chtělo přejít k plánování investic pouze v případě, že zaměstnanci přistoupí i na úsporná opatření. Odbory to odmítaly. [celá zpráva]

Automobilka čelí kvůli emisní kauze množství žalob. Mimo jiné od svých amerických distributorů, [celá zpráva] ale i od tří spolkových zemí Německa. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám