Hlavní obsah

Vládě poradí s prodejem Telecomu dvě banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státu bude při prodeji nadpolovičního podílu Českého Telecomu radit konsorcium Credit Suisse First Boston a Česká spořitelna. Jeho nabídku vyhodnotila jako nejlepší meziresortní výběrová komise. Na dalších místech skončily Morgan Stanley spolu s Patria Finance a Wood&Company s Merrill Lynch.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

O rozhodnutí komise informovala mluvčí Fondu národního majetku (FNM) Petra Krainová. Právě FNM bude mít při výběru poradce poslední slovo.

V tendru rozhodovaly zkušenosti a reference z transakcí podobného rozsahu a typu a samozřejmě i nabídnutá cena. Vláda požaduje zprávu o výběru poradce do konce května.

Nabídky na účast v soutěži fondu v únoru předložilo 11 firem a konsorcií. Dvě nabídky během tendru komise vyřadila. Při minulém neúspěšném pokusu o prodej Telecomu radila banka J.P. Morgan.

Poradce dostane odměnu v řádu stamiliónů

Kromě prestiže, kterou si poradenstvím firmy získá je zajímavá i odměna. Bude se pohybovat mezi  0,2 a 1,0 procentem z prodejní ceny. V případě výnosu 55 miliard korun, což je nejčastější cena o jaké se v souvislosti s Telecomem spekuluje, se požadovaná odměna pohybuje od 110 miliónů do více než půl miliardy korun.

Vítězna poradenská firma by měla vládě do poloviny roku doporučit způsob privatizace. Vlastní prodej by měl začít ve druhé polovině letošního roku a skončit zřejmě v roce 2005.

Vláda bude Telecom prodávat i s jeho dceřinnou společností Eurotelem.

Zájem o podíl v Telecomu již projevily TDC a Goldman Sachs, PPF a údajně i Swisscom spolu se CVC Partners. Jjeich zájem je zatím jen neoficiální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám