Hlavní obsah

Vláda zrušila přimíchávání biosložek do paliv i silniční daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu rozhodla o zrušení silniční daně a povinného přimíchávání biosložek do paliv. Prodejce navíc bude kontrolovat, jestli si uměle nenavyšují marže. Opatření kabinet zavedl v reakci na rapidně rostoucí ceny pohonných hmot.

Vláda si došlápne na marže u benzínu. Proti hříšníkům chce tvrdě zasáhnoutVideo: ČTK

 
Článek

„Rozhodli jsme se zrušit povinné přimíchání biopaliv do nafty. Ekologický dopad je dnes sporný a asi překonaný, stojí to peníze náš stát a naše občany. Zemědělci mohou pěstovat více obilí,“ oznámil na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Kvůli biopalivům se na polích ve velkém pěstuje řepka.

Biosložka se do pohonných hmot v Česku přimíchává od roku 2007, přičemž tvoří kolem šesti procent celkového objemu. Je tvořena kyselinami z řepkového či palmového oleje. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se biosložka podílí na ceně zhruba dvěma korunami za litr.

Druhým vládním opatřením je zrušení silniční daně, která se vztahuje na osobní auta a dodávky do 12 tun. „To je přímá pomoc zejména pro menší a střední firmy,” uvedl Fiala.

Stanjura dodal, že jak zrušení povinnosti přimíchávání biosložky do nafty, tak i zrušení silniční daně je trvalé.

Škoda Auto zřejmě kvůli Ukrajině přeruší výrobu vozů Scala a Kamiq

Válka na Ukrajině

Původně se spekulovalo o tom, že by vláda ceny benzinu a nafty zastropovala. Požadovalo to například sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka jsou nová vládní opatření krokem správným směrem. „Situace na trzích je dynamická a je možné, že teprve stojíme před největšími nárůsty cen energií. Proto si nechme případné snížení DPH do zásoby, kdyby se situace ještě více zhoršila,“ uvedl na Twitteru.

Zdražování benzinu a nafty nabírá v posledních dnech na rychlosti. Průměrná cena benzinu za posledních 24 hodin vzrostla o 1,7 Kč na 45,21 Kč za litr, nafta dokonce v průměru zdražila o 2,15 Kč na 47,47 Kč za litr. Podle dat společnosti CCS se jedná o rekordní mezidenní nárůsty od začátku války na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám