Hlavní obsah

Vláda škrtla v rozpočtu pět miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu schválila škrty ve státním rozpočtu ve výši zhruba 4,8 miliardy korun. Úspory navrhl ministr financí Bohuslav Sobotka kvůli neočekávaným výdajům na platby za státní pojištěnce a na přímé platby zemědělcům. Stát i nadále počítá se schváleným rozpočtovým schodkem 74,4 miliardy korun.

Článek

Podle Sobotky se od počátku roku objevily dva rozsáhlejší výdaje, se kterými schválený státní rozpočet nepočítal. První je pravděpodobné navýšení platby za státní pojištěnce, které by mělo přijít od poloviny roku, a bude vyžadovat dodatečné tři miliardy korun. Druhým je navýšení přímých plateb zemědělcům o 800 miliónů korun, na kterém se Sobotka dříve dohodl se zástupci zemědělců.

Za studenty, důchodce či nezaměstnané stát od začátku února měsíčně odvádí zdravotním pojišťovnám 560 korun. V neděli ministr zdravotnictví David Rath řekl, že stát bude platit za jednoho svého pojištěnce o 126 korun víc. Navýšení plateb je jedním z opatření, kterými chce Rath snížit dluh Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Kvůli škrtům v rozpočtu budou jednotlivé rezorty muset ušetřit až pět miliard korun. [celá zpráva].

Škrty se vyhnou jen Akademii věd ČR, ministerstvu zemědělství a ministerstvu práce a sociálních věcí. Naopak na největší utahování opasků se musí připravit ministerstvo obrany, přijde o 2,5 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám