Hlavní obsah

Vláda odložila schvalování scénáře pro zavedení eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika stále nemá scénář, podle kterého bude zavádět euro. Vláda na svém středečním zasedání odložila schválení tohoto scénáře, vrátí se k němu na některém z dalších zasedání. Návrh počítá s přechodem na společnou evropskou měnu k jednomu datu, toto zavedení se nazývá "velký třesk". Kabinet, který minulý týden nezískal ve Sněmovně důvěru, ve středu podá demisi.

Článek

"Tento materiál navrhuje správné zavedení eura. Diskuze se ovšem musí odvíjet od toho, zda je možné a kdy zavést euro v ČR," uvedl premiér Mirek Topolánek (ODS). Česká republika totiž dosud nestanovila termín, kdy euro přijme. Původní plány předpokládaly přijetí eura v roce 2010, ale kvůli stavu veřejných financí a plnění maastrichtských kritérií je termín nereálný. [celá zpráva]

Navržený scénář, který vládě doporučila Národní koordinační skupina pro přijetí eura, je podle skupiny nejméně nákladný, zaručuje větší právní jistotu a průhlednost takového kroku.

Koruna se bude používat po zavedení eura jen krátce

Scénář je důležitý pro přípravu Národního plánu zavedení eura, který stanoví podrobná pravidla přijetí evropské měny a dá návod státním institucím, podnikům i občanům, jak se mají na přechod připravit. Plán má být vypracován během října a vláda by jej měla schválit do konce roku.

Korunu bude možné po omezenou dobu použít i po zavedení eura, ale pouze ve stanoveném období po dobu maximálně měsíce. Obchodníci již ale budou muset vracet pouze eura, a česká koruna tak bude postupně mizet z oběhu.

Vláda nařídí úřadům jednotnou komunikační infrastrukturu

Vláda zároveň nařídí všem státním úřadům, aby se povinně přidaly k projektu budování jednotné datové a telekomunikační sítě veřejné správy. Dosud celý projekt fungoval jen na základě dobrovolnosti, což podle ministerstva informatiky bránilo budování centrálních registrů a následnému sdílení jejich dat.

Do příštího týdne má podle premiéra Mirka Topolánka ministerstvo vypracovat revizi projektu Komunikační infrastruktury veřejné správy a předložit ji vládě. "Chceme řešit problém, se kterým se potkávají všechny ministerstva, a to je velmi podivný způsob zadávání zakázek v oblasti informačních a komunikačních technologií," řekl na tiskové konferenci po zasedání vlády.

Služby pro komunikování úřadů dosud zajišťuje Telefónica O2, která zakázku ještě jako Český Telecom získala před pěti lety bez výběrového řízení. Rámcová smlouva měla původně vypršet letos 20. října. Ministerstvo a firma se však dohodly na jejím prodloužení o osm měsíců.

Ministerstva a některé státní instituce stále nemohou s firmou Telefónica O2 uzavřít smlouvu na datové propojení. Antimonopolní úřad totiž zakázku stále šetří a dokud ji nepovolí, ministerstva s operátorem smlouvu uzavřít nemohou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: ČR euro v roce 2010 nezavede

Premiéři České republiky a Slovenska Mirek Topolánek (ODS) a Robert Fico (Smer) se setkali ve čtvrtek v Bratislavě. Značnou část rozhovoru věnovali...

Výběr článků

Načítám