Hlavní obsah

Vláda chce kvůli koronaviru měnit insolvenční zákon

Novinky, bož

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) připraví ve spolupráci s experty kvůli ekonomickým dopadům epidemie nemoci Covid-19 novelu insolvenčního zákona. Bude se jednat o posunutí některých lhůt či zmírnění některých podmínek. Po čtvrtečním jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

I tato opatření bude Benešová podle Schillerové chtít nechat schválit ve stavu legislativní nouze. Benešová na tiskové konferenci nebyla přítomna, proto o jejích návrzích veřejnost informovala právě Schillerová.

„Paní ministryně spravedlnosti nás informovala, že spolupracuje s Českou bankovní asociací (ČBA), zástupci soudů a dalšími aktéry na úpravě insolvenčního zákona,” řekla Schillerová.

„Jde o změny lhůt a prodloužení oddlužení, aby lidé v této těžké době nebyli pod hrozbou insolvencí. Zvažují zavedení moratoria, aby nevznikl tlak na podávání insolvenčních návrhů. Tento aspekt se konzultuje s ČBA či Vysokou školou ekonomickou (VŠE),” dodala.

Přehledně: Jak chce vláda pomoci podnikatelům a ekonomice

Koronavirus

Podle Schillerové resort spravedlnosti jedná i o možnosti prominutí nebo odložení některých lhůt. „Tak, aby dlužníci nebyli pod tlakem. V oblasti nelegislativní se jedná třeba o přípravu formulářů nebo informovanost o tom, jak žádat o přerušení,” uzavřela ministryně financí.

Ministerstvo financí má do pondělka připravit legislativu, podle níž by mělo být OSVČ poškozeným opatřeními vlády proti šíření koronaviru být vypláceno odškodnění 15 tisíc měsíčně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám