Hlavní obsah

Veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce chov drůbeže pod širým nebem, musí se umisťovat do budov. Výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nařízení SVS vydala prostřednictvím mimořádných veterinárních opatření. Za jejich nedodržení hrozí až dvoumilionová pokuta pro podnikající a právnické osoby, u fyzických osob je pokuta do 100 tisíc korun.

Všichni chovatelé drůbeže pak musí podávat ptákům vodu uvnitř hospodářské budovy, případně pod přístřeškem, který zabrání kontaminaci vody výkaly volně žijících ptáků. Pokud registrovaní chovatelé nebudou mít možnost umístit ptáky do budov, musí o tom neprodleně informovat veterináře, dodal mluvčí.

Veterináři vybijí na jihu Čech kvůli ptačí chřipce stovky hus

Domácí

Podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se ve venkovních výbězích a v ekologickém zemědělství v komerčních chovech nachází zhruba 100 tisíc nosnic a část chovů vodní drůbeže. Větší chovatelé mají nosnice preventivně uzavřené už od prvních výskytů ptačí chřipky v podzimní vlně.

Reklama

Výběr článků

Načítám