Hlavní obsah

Veterináři vybijí na jihu Čech kvůli ptačí chřipce stovky hus

Byňov
Aktualizováno

Veterináři potvrdili další ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu hus se 700 ptáky u jihočeského Byňova, který je součástí Nových Hradů na Českobudějovicku. Uhynulo tam zhruba 70 hus, zbytek veterináři utratí. ČTK to v pátek sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Husy jsou chovány ve volném zasíťovaném výběhu s přístupem na rybník. Chovatel krajské veterinární správě nahlásil úhyn 70 hus. Zbývající hejno bylo okamžitě uzavřeno do vnitřních prostor. Veterináři odebrali vzorky a vyšetření ptačí chřipku potvrdilo, proto musí být zbývající drůbež utracena,“ řekl Petr Vorlíček.

Drůbež se podle něj nejspíš nakazila od volně žijících ptáků.

Kolem ohniska veterináři vyhlásí ochranné pásmo a začnou tu platit mimořádná veterinární opatření. Drůbež se nesmí přesouvat a v okolí se nesmí pořádat žádné výstavy ptactva.

„Vyzýváme všechny chovatele drůbeže, aby důsledně dodržovali zásady biologické bezpečnosti ve svých chovech. Ty spočívají zejména v zabránění přímému kontaktu drůbeže s vodními volně žijícími ptáky, zabránění přístupu volně žijících ptáků ke krmivu a vodě a ochraně krmiva a vody před znečištěním trusem těchto ptáků,“ uvedl Zbyněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy.

Jde o vysoce patogenní virus H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka.

Testy potvrdily další ohnisko ptačí chřipky, tentokrát u labutí v Hulíně

Domácí

Na Byňovském rybníku je podle veterinářů asi 700 hus, jež hynou. Vedle je Jakulský rybník, kde je asi 300 ptáků, tam se zatím vir neprokázal, řekl ČTK ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

„Pro chov to znamená dost velký problém. Dělaly se výtěry, vyšetřili jsme kontaktní chovy a na základě výsledků uvidíme, jak budeme postupovat dál. Prostředí se ošetří, a když tam minimálně tři týdny od utracení nic nebude a chov bude vyčištěný, tak by se mohl naskladnit novými jedinci hus. Ale počítají s tím až po jaru, že by naskladňovali,“ řekl Kouba.

Padesát let práce vniveč

V jihočeském Byňově je jediný šlechtitelský chov hus v Česku, v chovu je kolem 5000 ptáků. „Zatím by se to dalo ještě zvládnout, ale záleží, jak dopadnou další odběry, které dnes (v pátek) udělali veterináři. Dopady do chodu budou nedozírné, padesát let šlechtitelské práce vniveč. Uvidíme, jak to bude dál, bude se postupovat po jednotlivých hejnech,“ řekl dnes ČTK ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Veterináři vybijí stovky hus v pondělí 22. listopadu.

U mrtvých labutí na jihu Čech se potvrdil vir ptačí chřipky

Domácí

Šlechtění hus v Byňově začalo v roce 1970. V chovném hejnu bývá od 5500 do 6000 kusů, asi 5000 hus a 1000 houserů. Chov se obměňuje po čtyřech až pěti letech. Na sezonu mívá farma připraveno kolem 16 násad, v každé je od 8000 do 12 000 vajec.

Současné ohnisko u Byňova je letošní 42. Veterináři vyzvali všechny chovatele drůbeže, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti.

Letos na jaře veterináři kvůli ptačí chřipce vybili zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Počet nových ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech, narůstá v celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám