Hlavní obsah

Veterináři vyhlásili kvůli ptačí chřipce mimořádná opatření v celé ČR

Právo, Pavel Orholz

Po Dlouhé Lhotě na Táborsku a Zlivickém rybníku na Písecku potvrdili ptačí chřipku H5N8 v úterý veterináři i u pěti divokých kachen a jedné labutě nalezených na Starohaklovském rybníku na okraji Českých Budějovic. Stejný kmen ptačí chřipky byl také u labutě nalezené na řece Otavě v katastrálním území Hradiště u Písku. Státní veterinární správa proto rozhodla o vyhlášení mimořádných opatření.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Hasiči se chystají na likvidaci usmrcených krůt a brojlerů

Článek

Právo o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček s tím, že mimořádná opatření mají celorepublikovou platnost.

„Vzhledem k tomu že se nákazová situace ohledně ptačí chřipky zhoršuje, rozhodli jsme společně se Státní veterinární správou o několika opatřeních, která budou platná pro chovatele po celé republice. Kvůli dalšímu šíření nákazy omezujeme volný chov drůbeže, prodej a přemísťování živé drůbeže a také svody drůbeže a ptáků. Současně se chovatelům omlouváme za komplikace,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Mimořádná veterinární opatření (MVO) zakazují chovatelům, kteří chovají ve svém hospodářství drůbež podléhající evidenci podle plemenářského zákona, chovat drůbež ve volném výběhu.

Na Táborsku je první ohnisko ptačí chřipky v malochovu

Domácí

„Výjimky z tohoto opatření může povolit místně příslušná krajská veterinární správa (KVS). A to za podmínky, že krmivo a voda se ptákům podávají uvnitř nebo pod přístřeškem, které zabraňují kontaktu volně žijících ptáků s tímto krmivem nebo vodou, a v případě, že je drůbeži zabráněno v přístupu na otevřené vodní plochy nebo toky,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Opatření zakazují také přemísťování nebo prodej živé drůbeže chovatelům, kteří ve svém hospodářství chovají drůbež, která nepodléhá evidenci podle plemenářského zákona. Rovněž se zakazují trhy s drůbeží a ostatním ptactvem, výstavy, přehlídky, výkonnostní zkoušky a chovatelské soutěže i soutěže poštovních holubů.

„Základním preventivním opatřením proti zavlečení ptačí chřipky do chovu, je chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek, zabránit pohybu drůbeže na vodních plochách,“ doplnil mluvčí veterinární správy Vorlíček. Podezření na ptačí chřipku by měli chovatelé hlásit krajské veterinární správě.

Reklama

Související články

Česku znovu hrozí africký mor prasat

Česku reálně hrozí opětovné zavlečení afrického moru prasat do tuzemských chovů. Toto vysoce infekční onemocnění se totiž objevilo blízko českých hranic...

Výběr článků

Načítám