Hlavní obsah

V ČR se po roce znovu objevila ptačí chřipka, měly ji labutě

– Praha

V Česku se po necelém roce znovu objevila ptačí chřipka. Zatím je potvrzená u dvou uhynulých labutí na Zlivickém rybníku na Písecku, oznámili ve čtvrtek zástupci Státní veterinární správy (SVS). Nákaza se v poslední době vyskytla v mnoha evropských zemích, kde kvůli ní vybíjejí chovy drůbeže. Subtyp choroby je H5N8, což je nebezpečný virus pro ptačí populace, ale na člověka se nepřenáší.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V pátek se sejde kvůli případu krizový štáb ministerstva zemědělství. Podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) je nejdůležitější, aby se zamezilo šíření nákazy do chovů. "Chovatelé by proto měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků. Je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků," řekl ministr.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy muselo být vybito kolem 137 000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito 98 000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

 Ochranná pásma nebudou potřeba

V okolí aktuálního výskytu veterináři tentokrát nebudou vymezovat ochranná pásma, to se u výskytu choroby u volně žijících ptáků dělá pouze v případě výskytu subtypu H5N1, který by mohl být pro člověka nebezpečný. "Přesto provede SVS v aktuálním případě v oblasti deseti kilometrů kolem místa nálezu soupis komerčních chovů drůbeže a kontrolu dodržování biologické bezpečnosti," dodal mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Veterináři doporučují drobným chovatelům drůbeže, aby ji drželi v uzavřených prostorech a chránili ji před kontaktem s volně žijícími ptáky. "Zároveň vyzýváme občany, aby v případě nálezu uhynulých volně žijících ptáků v této oblasti ptáky nesbírali, ale informovali o této skutečnosti místně příslušnou krajskou veterinární správu," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Ptačí chřipka se loni objevila v lednu ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu s 15 kusy drůbeže. Loni v únoru se pak v komerčním chovu ve Slepoticích na Pardubicku zlikvidovalo 7000 krocanů a 130 000 brojlerů.

Vakcinace je zakázaná, hejna se likvidují

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží. Naposledy kvůli nákaze omezilo obchod s ČR Rusko, Ukrajina, Filipíny, Tchaj-wan, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Hongkong, Maledivy a Peru.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují. Vysoce patogenní subtyp H5N8 způsobil rozsáhlé výpadky v produkci drůbežího masa počátkem roku 2014 v Asii a ještě do konce téhož roku se choroba přenesla do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám