Hlavní obsah

Veřejné zdravotní pojištění skončilo vzdor covidu v přebytku 5,8 miliardy

I přes epidemii covidu skončil loni systém veřejného zdravotního pojištění v přebytku 5,8 miliardy korun. Ve společné zprávě o tom informovala ministerstva zdravotnictví a financí. Podle studie think tanku IDEA při CERGE-EI za udržením příjmů stojí navýšení platby státu do rozpočtu státního pojištění v reakci na pandemii covidu.

Foto: Reuters

Záběry z covidové JIP ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze

Článek

Platba za státní pojištěnce se skokově navýšila o 25,4 miliardy korun a výnosy pojistného se oproti roku 2019 nakonec nesnížily Systému se tak i přes vysoké výdaje spojené s epidemií dařilo vytvářet rezervy.

Příjmy veřejného zdravotního pojištění loni činily 358 miliard korun, výdaje 352,2 miliardy korun. Náklady na zdravotní služby meziročně vzrostly o 48 miliard korun.

Podle studie think tanku IDEA při CERGE-EI autorek Lucie Bryndové a Lenky Šlegerové příjmy veřejného zdravotního pojištění v minulých letech rostly díky příznivé makroekonomické situaci.

Podnikatelé to balí ve velkém. Nemají na zálohy

Ekonomika

„Přestože dosáhly podobného tempa růstu i v roce 2020 a pravděpodobně jej dosáhnou i v roce 2021, oproti předchozím obdobím je to pouze díky zvýšení platby státu do rozpočtu veřejného zdravotního pojištění v reakci na pandemii (o 20 miliard v roce 2020 a o 50 miliard roce 2021,” stojí dále ve studii.

Celkem za oba roky se platba za osobu zvýšila o 74 procent. Došlo také k obnovení povinnosti OSVČ platit měsíční pojistné v celém roce 2021.

„U výběru pojistného od ekonomicky činných osob očekáváme, že dojde v roce 2021 k poklesu a v roce 2022 jen k mírnému nárůstu,” dodaly autorky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám