Hlavní obsah

Malí živnostníci by mohli platit paušální daň 5500 korun měsíčně

– Praha

Živnostníci s obratem do jednoho milionu korun by mohli v roce 2021 platit pouze jednu paušální daň ve výši zhruba 5500 korun měsíčně. Koalice ČSSD a ANO se v úterý shodla na hrubých obrysech změny, návrh chce dopilovat za týden. Novinářům to po jednání řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Sněmovny

Článek

Aby vyloučila pochybnosti ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), slíbila Schillerová, že odvod na sociální pojištění bude z celkové částky nejvyšší, daň naopak nejnižší.

Pro rok 2021, kdy by novinka měla začít platit, by do zdravotního pojištění mělo z celkové částky jít zhruba 2500 korun, na daň sto korun a zbytek by měl směřovat do sociálního pojištění, vypočítala Schillerová na dotaz ČTK. Znovu se koaliční partneři k návrhu vrátí za týden, v pondělí by pak chtěla Schillerová návrh zkompletovat na jednání s partnery.

Zálohované výživné

Na příštím koaličním jednání za týden se lídři ANO a ČSSD vrátí také k zálohovanému výživnému, u kterého požadují ministři za ANO od ministryně Maláčové hlubší propočty. V úterý se za přítomnosti ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) zabývali také tím, jak zvýšit vymahatelnost výživného.

Podle Maláčové se politici v úterý shodli na principech některých změn v důchodech, na dalších jednáních se vrátí k jejich parametrům.

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vedla také debatu o opatřeních pro zvýšení důchodů žen, které vychovaly děti a mají kvůli nižším příjmům nižší důchody, a o penzích znevýhodněných profesí. Možné varianty nechtěl Babiš příliš rozebírat.

Anketa

Líbí se vám návrh paušální daně pro malé živnostníky?
Ano
27 %
Ne
70,2 %
Nevím
2,8 %
Celkem hlasovalo 7281 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám