Hlavní obsah

Ve Francii zatkli šéfy alternativní taxislužby Uber

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva nejvyšší manažery americké společnosti Uber zadržela ve Francii policie. Jsou podezřelí ze spiknutí s cílem organizovat nelegální práci, píší Financial Times. Minulý týden proti Uberu násilně protestovali francouzští taxikáři a ministr vnitra službu prohlásil za nelegální.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Protesty proti Uberu v Paříži

Článek

Uber potvrdil, že zatčeni byli Pierre-Dimitri Gore-Coty, generální ředitel firmy pro západní Evropu, a Thibaud Simphal, který řídí firmu ve Francii. Policie je zatkla údajně na základě hromadné žaloby, kterou loni podal jeden z taxikářských svazů v zemi.

Manažeři mohou být podle zdrojů listu zadrženi až 48 hodin. Jsou vyšetřováni kvůli službě Uber Pop, která zprostředkovává jízdy zákazníků soukromými vozidly. „Uber spolupracuje s úřady, aby rozptýlil veškeré nejasnosti,“ uvedla firma v prohlášení.

Minulý týden ve Francii protestovaly proti mladé firmě ze San Fraciska tisíce taxikářů. Rozbíjeli vozům okna, zapalovali pneumatiky a ve velkých městech blokovali cestu na letiště. V několika případech hořela i auta. [celá zpráva]

Uber násilí odsoudil. „Ať je hněv jakkoli silný, násilí je vždy nepřijatelné,“ uvedla firma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávkující taxikáři se v Paříži střetli s policiíVideo: Reuters

Protesty se uklidnily až poté, co francouzský ministr vnitra označil Uber za ilegální a nařídil policii zabavovat vozidla, pokud je přistihnou při činu. Uber označil za „nekalou soutěž“ i francouzský prezident François Hollande.

Taxikáři ve Francii nejvíce kritizují, že Uber Pop najímá řidiče, kteří nemají standardních 250 hodin školení a jezdí bez drahé taxikářské licence. Nová konkurence je v některých oblastech připravila až o třetinu klientů.

Uber z evropských zemí zakázalo již dříve Španělsko a Německo. Firma funguje i v Česku, zatím dostala jen dvě pokuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám