Hlavní obsah

Ve Francii zakázali Uber, protesty taxikářů zabraly

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve vyhlásil zákaz provozu americké alternativní taxislužby Uber. Místní taxikáři, kteří službu považují za nekalou konkurenci, vzápětí zmírnili protesty a blokády ve velkých městech.

Foto: Jean-pierre Amet, Reuters

Čtvrteční protesty taxikářů proti alternativní službě Uber ve francouzské Nice.

Článek

Cazeneuve prohlásil službu za „ilegální“ a nařídil policistům, aby vynucovali ukončení jejího provozu. Auta, která budou „chycena při činu“, podle něj mohou policisté zabavit.

Taxikáři ve Francii během čtvrtka protestovali v řadě velkých měst, pálili pneumatiky a v několika případech i auta. V Paříži blokovali cestu na letiště. Fotky s rozbitými vajíčky na skle svého taxi zveřejnila na Twitteru i vdova po zpěvákovi Nirvany Courtney Love, píše BBC.

Zástupci Uberu prohlásili, že budou ve svých aktivitách ve Francii pokračovat, dokud zákaz nepotvrdí nejvyšší soud. Jejich postoj Cazeneuve označil za „cynický a arogantní“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávkující taxikáři se v Paříži střetli s policiíVideo: Reuters

Taxikáři si stěžovali, že kvůli levnému a podle nich nelegálnímu servisu Uber přicházejí o práci. V posledních týdnech se stalo téměř 100 řidičů americké společnosti terčem napadení, někdy i v okamžiku, kdy vezli zákazníky. V jednom případě skončil s modřinou na oku a zraněným obličejem i zákazník, který Uber chválil.

Uber zákazníkům umožňuje spojit se prostřednictvím mobilní aplikace s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Zakázala ho už řada zemí

Firma založená v roce 2009, jejíž tržní hodnota vyšplhala až na 18 miliard dolarů, čelí vlně zákazů po celém světě. V Evropě ji zakázali v Německu, Španělsku a Nizozemsku, v Asii v Indii a Thajsku, žalobám čelí i v některých amerických městech včetně mateřského San Franciska.

Na druhou stranu ale vznikají jiné služby podobného typu. Například čínská Didi Kuaidi se v pátek agentuře Reuters pochlubila, že zprostředkovává na domácím trhu třikrát víc jízd denně než její americký konkurent Uber po celém světě. Od investorů chce získat až dvě miliardy dolarů (48,5 miliardy korun).

V Česku padla jediná pokuta

Uber podniká od loňského léta v Česku. České ministerstvo dopravy letos potvrdilo předchozí rozhodnutí pražského magistrátu, že řidič alternativní taxislužby Uber porušil zákon. Pokutu mu ale z 50 tisíc snížilo na 20 tisíc korun. Jako důvod uvedlo, že neměl v autě podepsanou smlouvu o přepravě.

Pro vozy Uberu platí v Česku podobně jako pro jiná vozidla taxi povinnost jezdit s viditelným označením taxi a úředně schváleným taxametrem. Jinak řidiči hrozí pokuta a zákaz činnosti na dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám