Hlavní obsah

Vanilková horečka. Pěstitelé bojují s gangy, koření je dražší než stříbro

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kilogram vanilky stojí stejně nebo dokonce víc než stejné množství stříbra. Madagaskar, odkud pochází 80 procent světové produkce tohoto koření, tak zažívá vanilkovou horečku. Farmáři musejí úrodu bránit s puškami v ruce před gangy zlodějů, napsal v reportáži deník Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Pěstitelé vanilky na Madagaskaru

Článek

Gangy zlodějů přicházejí v noci a snaží se sklidit vzácnou vanilku dříve než farmáři. Ti hlídkují na polích a u skladišť s puškami v ruce, v některých oblastech se spojují do jednotek jakési „domobrany”.

Vanilka před pěti lety stála 20 dolarů za kilogram, nedávno její ceny dosáhly 600 dolarů (13 tisíc korun) za kilo. Kilo koření tak stálo víc než kilo stříbra. Vanilka pak mírně zlevnila, takže nyní jsou ceny podobné – kolem 520 dolarů za kilo.

Při průmyslové výrobě zmrzliny se proto používají většinou syntetické náhražky. Pravou vanilku ale na Madagaskaru stále nakupují i zástupci velkých firem jako Coca-Cola, Unilever, Danone nebo Mars.

Vanilková horečka

Madagaskar, kde se na severní vlhké části ostrova na políčkách mezi džunglí pěstuje asi 80 procent světové produkce vanilky, tak nyní zažívá doslova vanilkovou horečku. Místní sice při prodeji přes prostředníky dostávají jen menší část z ceny vanilky, i tak ale slušně vydělávají.

Místní nechtějí pěstovat nic jiného než vanilku

„Místní nechtějí pěstovat nic jiného než vanilku. Dívky odcházejí ze škol, aby si vzaly 'vanilkové barony',“ popisuje situaci na ostrově Eugenia Lopezová ze švýcarské nevládní organizace Helvetas.

Lydia Soaová, 46letá matka pěti dětí, začala pěstovat vanilku i přes námitky svého manžela rybáře. „Teď už si nestěžuje. Vydělává to, a tak je rád,“ pochvaluje si Lydia. Vydělali už dost peněz, aby mohli poslat dvě nejstarší děti na univerzitu do hlavního města.

Hlídají každý lusk

Na odbyt tak jdou televize, alkohol a luxusní zboží. Lidé kupují drahá auta a motorky, přitom jim hrozí, že až ceny znovu klesnou, budou mít těžko na benzín. Madagaskar patří podle statistik Mezinárodního měnového fondu mezi deset nejchudších zemí světa z pohledu HDP na hlavu.

Vesničané organizují proti zlodějům vanilky hlídky, každý lusk s vanilkou označují jednotlivě. Zloděje se snaží odradit přísnými tresty. V minulosti se zloděj s kontakty na obchodníky dokázal dostat z vězení za tři dny, dnes mu hrozí nejméně tři roky.

Úspěšní zloději prodávají vanilku často jiným kriminálníkům, třeba pašerákům chráněného ebenového a růžového dřeva. Nákup vanilky je pro ně prostředkem, jak vyprat špinavé peníze, poznamenaly Financial Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám