Hlavní obsah

V trnavské automobilce PSA Peugeot Citroën se bude stávkovat

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání odborářů s vedením trnavské automobilky PSA Peugeot Citroën o výši platů zkrachovala. Zaměstnanci firmy proto v pondělí 29. června vstoupí do stávky, potvrdila to v úterý odborová organizace KOVO PCA Slovakia.

Foto: Profimedia.cz

Vyroba v trnavské automobilce PSA Peugeot Citroën

Článek

Člen odborů Jozef Miklovič serveru aktuality.sk řekl, že do stávky chce vstoupit 1600 lidí, co je víc než polovina všech zaměstnanců. Hrozí, že by se mohla výroba aut zcela zastavit. Mluvčí trnavského závodu Peter Švec ale tvrdí, že vedení společnosti je nadále připraveno s odboráři jednat.

Minulý týden protestovalo v ulicích Trnavy 400 zaměstnanců automobilky. Odboráři žádají vyšší základní mzdy a nižší jednorázové odměny. Automobilka prosazuje opačný systém.

„Částka, kterou požadujeme započítat do základních platů, není v konečném důsledku vyšší než ta, co navrhuje zaměstnavatel jako jednorázovou odměnu,“ řekl Miklovič. Upozorňuje, že zaměstnavatel by mohl v budoucnu jednodušeji snížit objem jednorázových odměn než osekat tarifní mzdy. „Chceme mít větší jistotu,“ dodal.

Pokud se v Trnavě zastaví výroba, bude to poprvé od chvíle, kdy na Slovensku vyrostly závody automobilky Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA. Až doposud se zaměstnanci a odboráři s vedením vždy dohodli.

Reklama

Výběr článků

Načítám