Hlavní obsah

V Polsku se lidem prodávaly 26 let staré konzervy ze Švédska

Novinky, Vladimír Michna
Varšava

Okolo dvou stovek tun švédských masových konzerv vyrobených před 26 lety bylo distribuováno do obchodů a dokonce i mateřských škol v Polsku. Kontroloři údajně přehlédli na konzervách datum výroby, informovala ve čtvrtek polská média. Maso mohlo být podle expertů jedovaté. Uvedla to švédská a polská média.

Foto: Novinky

Článek

Konzervy byly vyrobeny v osmdesátých letech pro švédskou armádu. Jelikož nebyly využity, bylo maso exportováno jako žrádlo pro dobytek.

Švédsko se v roce 1999 rozhodlo konzervy prodat do Polska. V roce 2007 Švédové v Polsku uzavřeli obchod o prodeji sta tisíc kusů tohoto konzervovaného armádního masa ještě z éry Studené války.

Konzervový produkt byl prodáván v dvou a půl kilovém balení s datem spotřeby do roku 2010. Odběratelo ho 12 polských firem, uvedla gazeta.pl.

Polsko v době prodeje nebylo v EU

Potravinářské firmy v Polsku maso využívaly, a možná stále využívají, při výrobě knedlíků či párků, které se v zemi prodávaly po tři roky. Maso bylo distribuováno k běžnému použití do obchodů, škol i mateřských školek.

Švédské ministerstvo zemědělství uvedlo, že v obchodní smlouvy při prodeji specifikovaly, že maso nemá být prodáváno pro lidskou spotřebu v Evropské unii.

Ministerstvo uvedlo, že maso bylo označeno za neprodejné, aby neovlivňovalo ceny v hospodářství, nikoli kvůli zdravotním důvodům. Švédské ministerstvo dodalo, že Polsko v době prodeje, tedy v roce 1999, nebylo členem Evropské unie.

Maso v konzervách bylo experty ze zemědělské univerzity v Krakově označeno za „potenciálně jedovaté“.

Anketa

Snědli jste někdy prošlé jídlo?
ne, leda tak nevědomky
29,9 %
ano občas, pár dní nevadí, když je na pohled dobré
64,8 %
ano, nijak zvlášť mi to nevadí
5,3 %
Celkem hlasovalo 13893 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám