Hlavní obsah

V polském kuřecím mase objevili salmonelu

Aktualizováno

V zásilce více než půl tuny kuřecích řízků z Polska do Česka objevila tuzemská Státní veterinární správa (SVS) bakterii salmonelu. Maso se dostalo hlavně do stravovacích zařízení, řekl v úterý mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Foto: SVS

Kuřecí maso z Polska obsahovalo bakterie salmonely. Ilustrační foto.

Článek

Řízky ze zmíněné zásilky od polského výrobce Dromico již podle něj dodavatel rozvezl odběratelům a maso bylo zpracováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso ze šarže č. 03043 s datem spotřeby 24. března zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by ho jíst a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil.

SVS zatím nemá informace, že by měl někdo po konzumaci masa ze zmíněné zásilky zdravotní problémy.

Foto: SVS

Etiketa drůbežího z Polska, u kterého SVS našla salmonelu

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Tepelné zpracování masa je zničí, zmrazení nikoli. Nákaza se často šíří z použitého nádobí nebo neumytých rukou.

Veterináři už letos našli salmonelu v polském kuřecím mase víckrát. Naposledy informovali o šarži 300 kilo, kterou prodávalo řeznictví v Praze. Předtím šlo o zásilku několika tun mražených kuřecích stehen.

Začátkem roku odhalili veterináři salmonelu také v hovězím z Polska. Od 21. února poté platila mimořádná opatření, dovozci museli veškeré maso testovat na salmonelu. Opatření Česko ukončilo minulý týden, Polsko podle ministerstva zemědělství přijalo dostatečná opatření. Konec mimořádných opatření žádal vedle Polska také Brusel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám