Hlavní obsah

V Olomouci rozkvetla Flora, lze vidět i tmavé slunečnice

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na olomouckém výstavišti byla ve čtvrtek zahájena letní etapa mezinárodní výstavy květin Flora, která je největší akcí svého druhu v Česku. Své výpěstky na ní vystavuje na ploše bezmála 1600 metrů čtverečních 63 vystavovatelů. Tradičně akci dominují květiny vrcholného léta, jako jsou mj. růže, mečíky, fuchsie či lilie.

Článek

Nechybí však ani další sortiment zahradnického průmyslu. Návštěvníci mohou spatřit i přehlídku trav a travin.

Mottem letošní Flory, která potrvá do neděle, je Barevné kouzlení. V hlavním výstavním pavilónu A mohou návštěvníci obdivovat pestrobarevnou kouzelnou zahradu, kterou připravili členové Českého zahrádkářského svazu (ČSZ). Speciální expozici tu mají jiřinky, a to u příležitosti 80. výročí vzniku specializované organizace ČZS Dagla.

V pavilónu A mohou návštěvníci obdivovat mj. i květinové výtvory nejlepších českých floristů, kteří tu představují své soutěžní květinové dekorace motocyklových veteránů. "Jde o stroje vyrobené od roku 1915 do poloviny 20. století," uvedl garant výstavy Ivo Krejzlík.

K vidění jsou i slunečnice bez pylu

Návštěvníci se podle něj mohou těšit i na různé novinky ve výstavním programu tradiční akce. "Jde například o ojedinělou expozice pestrobarevných odrůd slunečnic. Představujeme jich celkem dvaadvacet, mezi nimi i méně známé okrasné odrůdy, které se od původního druhu velmi liší. Jedná se například o slunečnice s tmavými květy či slunečnice, které nemají pyl a nepůsobí tak problémy lidem, kteří jsou na něj alergičtí," poznamenal garant. Široká škála vystavených slunečnic zahrnuje od malých půlmetrových až po tři a půl metru vysoké obry.

Premiéru má letos na Floře i expozice Konopářského svazu ČR, který na olomouckém výstavišti komplexně představuje technické konopí, včetně možností jeho využití. Vedle semen či živých rostlin tak přivezl mj. kosmetiku, cihly, plátno, papír, geotextilie, brikety, olej, likéry či pivo, k jejichž výrobě bylo konopí použito.

Ve výstavním pavilónu E se představují se svými výpěstky školkaři, v pavilónu H má svou první společnou expozici nazvanou Pohlceni přírodou Unie botanických zahrad ČR. Jejím ústředním motivem jsou vraky aut prorostlé zelení. "Snažili jsme se o to, aby symbolizovala sílu a krásu rostlin," uvedla k expozici, která nese rukopis zahradního architekta Ivara Otruby, vedoucí botanické zahrady Výstaviště Flora Radka Puchnerová.

Na záhony v areálu výstaviště vysázeli zahradníci přibližně 37 000 letniček. Jsou mezi nimi zastoupeny především afrikány. "Někteří lidé je považují za zastaralé rostliny, ale letos to byla ta nejlepší volba. Jsou to totiž kytky, které snesly letošní vedra. Kdybychom měli cokoliv jiného, nestačili bychom to zalívat," uvedla vedoucí zahradnického úseku výstaviště Flora Naďa Krejčí.

Roste návštěvnost i prodej květin

Souběžně s výstavou Flora probíhají na výstavišti i jarní zahradnické trhy, na které se přihlásilo 177 prodejců z ČR, Polska a Slovenska, kteří tu nabízejí vedle rostlinného materiálu mj. i zahradnické pomůcky či hobby potřeby. Součástí je i bohatý doprovodný program. Po dobu trvání výstavních akcí jsou od 9 do 18 hodin uzavřeny olomoucké Smetanovy sady. Vstup do nich je možný jen s platnou vstupenkou.

Historie zahradnických výstav v Olomouci sahá do roku 1958, kdy se tu uskutečnila vůbec první. Nejvíce návštěvníků měla celostátní výstava v roce 1964, na kterou zavítalo dnes neuvěřitelných 330 tisíc lidí. Loni přišlo letní etapu mezinárodní výstavy květin Flora přibližně 35 tisíc návštěvníků a podobnou návštěvu očekávají pořadatelé i letos.

Obliba květin u Čechů podle údajů z minulých let neustále roste. Například v roce 2004 se v Česku prodaly květiny za 7,76 miliardy korun, což bylo meziročně o desetinu více.

Reklama

Související témata:

Související články

Flora zve na květy pozdního léta

Na olomouckém výstavišti byla ve čtvrtek zahájena letní etapa největší květinové přehlídky v ČR - mezinárodní zahradnická výstava Flora. Své výpěstky...

Na olomouckém výstavišti rozkvetla Flora

Příznivci květin a dalších rostlin míří na olomoucké výstaviště, kde byla ve čtvrtek zahájena za účasti ministra kultury Vítězslava Jandáka jarní etapa...

Výběr článků

Načítám